Tilburg beleeft geslaagde JOGG week

Deze week is het Nationale Sportweek. Ook in Tilburg wordt jong en oud geënthousiasmeerd te bewegen en te sporten. Er zijn diverse activiteiten georganiseerd bij verenigingen en op scholen, met als motto: 'Samen sporten is leuk'.

Daarnaast werden er die week ook projecten en initiatieven rondom gezond eten en water drinken onder de aandacht gebracht. Dit gebeurde onder de noemer 'JOGG week'. Deze week was tevens het startschot voor nog drie jaar Tilburg als JOGG gemeente.

Tilburg is sinds 2013 aangesloten bij Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). De gemeente streeft samen met scholen, ouders, sportverenigingen, bedrijven, overheden en zorgverleners naar een omgeving waarin de gezonde keuze de normaalste zaak van de wereld is. JOGG stimuleert daarom betere sport, beweeg- en speelfaciliteiten en een gezonder voedingsaanbod. Het uiteindelijke doel is de stijging van overgewicht bij kinderen van 0 tot 19 jaar om te zetten in een daling. De afgelopen drie jaar zijn er vele goede initiatieven tot stand gekomen rondom de drie JOGG-pijlers: bewegen, water drinken en gezond eten. Bijvoorbeeld de gezonde Wandelvierdaagse in Tilburg Noord en de vele Gezonde School vignetten die Tilburgse basisscholen hebben behaald.

JOGG Connect
Donderdag 22 september vond het eerste netwerk event JOGG Connect voor partners en betrokkenen van JOGG Tilburg plaats bij kinderboerderij Stokhasselt. Onder leiding van JOGG regisseur Esther Peters en JOGG expert Jaap de Graaf werd er met elkaar teruggeblikt en vooruit gekeken. Er werd kennis gedeeld om elkaar te inspireren en ideeën uit te wisselen over de aanpak voor de komende drie jaar.

Veel activiteiten op de Tilburgse basisscholen
Naast JOGG Connect stond er elke dag een andere gezonde activiteit op het programma tijdens de JOGG week. Vooral op de basisscholen werd er veel aandacht besteed aan de drie JOGG pijlers. Op basisschool Jeanne d'Arc werd begin deze week het Gezonde School vignet Sport & Bewegen uitgereikt. Daarnaast was het feest op BS de Stappen, die haar nieuwe Schoolplein14 opende. Dit is inmiddels al het 10e Schoolplein14 voor Tilburg. Albert Heijn Wagnerplein opende woensdag haar deuren voor groep 4 van Basisschool de Regenboog. Deze klas mocht aan de slag met het maken van een gezonde traktatie en kreeg tevens kijkje achter de schermen. Op diezelfde dag werd er op basisschool de Sporckt het eerste watertappunt geopend, in samenwerking met Joint he Pipe.
Verder stond de 'Keepie Uppie scholen competitie' tijdens de gymlessen op 34 Tilburgse basisscholen centraal. In het kader van het WEURO2017 (EK Vrouwenvoetbal) werden klassen uitgedaagd zo veel mogelijk hoog te houden.

Tevens werd deze week ook het programma van Try Out Sports bekend gemaakt. Dit programma geeft basisschoolkinderen de mogelijkheid om nieuwe sporten uit te proberen zonder meteen lid te worden.

Verder waren Sportcomplex Drieburcht en kinderdagverblijf Leypark actief in de JOGG week. Op zaterdag 17 september organiseerde het sportcafé twee proeverijen met als doel de gezondere keuze onder de aandacht te brengen. Kinderdagverblijf Leypark was de gehele week een waterparadijs, en stond water op de meest uiteenlopende manieren centraal.

Gezonde teamboxen voor voetbalteams
Afgelopen weekend werd de JOGG week afgesloten op de Tilburgse voetbalvelden. Positief Voetbalklimaat Tilburg (PVKT) beleefde hun aftrapweekend van het nieuwe seizoen. In samenwerking met Sligro en de KNVB werden er speciale 'Goed Bezig' teamboxen uitgedeeld aan jeugdteams. Deze gezonde fruitboxen zijn aangeboden door PVKT, JOGG Tilburg en Sligro Tilburg.

Foto: Toin Damen