Activiteiten De Ypelaer

Een actueel overzicht van de activiteiten in De Ypelaer kunt u bekijken op de website van ContourdeTwern.

Stokhasselt Agenda

29 september: 29 september 2022 om 19.30 Ralf Bodelier in het VerHalenhuis

29 september 2022 19.30 Ralf Bodelier in het VerHalenhuis

Een lezing over Bodeliers ‘omgekeerde kruistocht’ van Israël naar de Ardennen. Voor iedereen die toe is aan verdieping en bezinning maar niet weet waar te beginnen.

4200 kilometer voet van Jeruzalem naar Bouillon. Al wandelend doe je de beste ideeën op.

Aanvang januari 2020 vertrok hij vanuit Jeruzalem. Voor zijn lange wandeling van Jeruzalem naar Bouillon dacht Ralf Bodelier niet meer dan één jaar uit te trekken. Maar 2020 was niet het meest geschikte jaar om meer dan 4200 kilometer dwars door het Midden-Oosten, Turkije, de Balkan en de Duitstalige wereld te lopen. Maar liefst drie keer moest hij zijn reis onderbreken. Daaronder die ene keer in het Bulgaarse Ruse toen een rammelende ambulance hem doodziek van corona naar het ziekenhuis bracht.

En zo werden het twee jaar wandelen. Of was het een pelgrimage? Bodelier zelf spreekt over een ‘Omgekeerde Kruistocht’. In omgekeerde richting liep hij dezelfde route die Godfried van Bouillon van 1096 tot 1099 aflegde als leider van de eerste kruistocht. Godfried reisde met het zwaard en tijdens zijn tocht kwamen 1,5 miljoen mensen om. Bodelier liep met niet meer dan een rugzak, een laptop en een onstilbare honger naar nieuwe verhalen en ideeën.

Over zijn ervaringen deed hij wekelijks verslag voor het Financiële Dagblad en de Groene Amsterdammer. Op dit moment werkt hij aan een boek over zijn wandeling. De lezing is er al. Een spannend en meeslepend verhaal van een geboren verteller. Vol nieuwe inzichten, opgedaan in talloze gesprekken in Israël en op de Westbank, in de vluchtelingenkampen van Libanon en moskeeën in Turkije. Of het door oorlog getekende oosten van Kroatië.

U bent van harte welkom: 29 september 2022 19.00 uur zaal open

Reserveren@rondetafelhuis.nl

02 oktober: Familiedag met vrijmarkt, lunch en bingo van 12.00 tot 16.00 uur in De Ypelaer
03 oktober: Samen lezen en zingen – voorlezen in twee talen

De Bibliotheek Wagnerplein organiseert samen met Ouderkamer De Dirigent en Factorium voorlezen in verschillende talen. De Kinderboekenweek is een mooie start voor het nieuwe voorleesseizoen. Op maandag 3 oktober gaan we weer "Samen lezen en zingen", deze keer in 't Somalisch en Nederlands. Peuters, kleuters en hun ouders zijn van harte welkom bij De Bibliotheek Wagnerplein

Voorlezen in twee talen

Veel kinderen groeien op met meer dan één taal. Soms leren kinderen verschillende talen naast elkaar. Bijvoorbeeld als beide ouders een andere moedertaal spreken. Soms leren kinderen verschillende talen na elkaar. Bijvoorbeeld als de ouders naar Nederland zijn verhuisd en thuis een andere taal spreken dan het Nederlands.

Voorlezen draagt enorm bij aan de taalontwikkeling van jonge kinderen. De Bibliotheek en de Ouderkamer willen hierbij ouders graag op weg helpen. Voorlezen is iets waar jonge kinderen enorm van kunnen genieten. Het is meer dan enkel een leuk en gezellig moment van samenzijn: kinderen vergroten hun woordenschat en kunnen zich beter concentreren. Voor meertalige kinderen zijn de voordelen van voorlezen zelfs nóg groter, als er ook positieve aandacht is voor hun thuistaal: de taal van het hart. Als een kind zijn eerste taal goed leert, leert het gemakkelijker een tweede taal. Door samen te praten en te lezen maak je de wereld van kinderen groter.

We gaan starten met voorlezen in twee talen op maandag 3 oktober, van 9.15 tot 10.00 uur, bij de Bibliotheek Wagnerplein voor peuters en kleuters en hun ouders.

Het voorlezen staat helemaal in het teken van het thema van de Kinderboekenweek: "Gi-ga-groen!". Daarom hebben we gekozen voor het prentenboek: "De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn" van Elle van Lieshout.

Heer Hermelijn begint een moestuin.

Zaadjes in de grond.

Gietertje water.

Beetje mest.

Veel geduld.

Hoe moeilijk kan het zijn?

Tja...

dat valt nog niet mee

met al die mollen, al die muizen, al die duiven.

Maar gelukkig krijgt hij hulp van Kereltje Konijn.

Kom je luisteren en meedoen?

We gaan samen lezen in het Nederlands en in ‘t Somalisch met een vertelkastje en daarna samen zingen met Rosalyn. De verwerking van het verhaal gaat d.m.v. spelletjes en liedjes, die erg leuk zijn voor de kinderen, maar ook essentieel bij het aanleren van begrippen. Wij hebben er erg veel zin in, kom je ook?

Praktische informatie:

Datum: 3 oktober

Tijd: 9.15-10.00 uur

Locatie: De Bibliotheek Wagnerplein – Wagnerplein 4 - Tilburg

Kosten: gratis

Leeftijd: voor peuters, kleuters en hun ouders

Aanmelden: kan bij

De Bibliotheek Wagnerplein

Wagnerplein 4

5011 LP Tilburg

Tel. 013-5470855

E-mail: wagnerplein@bibliotheekmb.nl

of bij:

Annie Meens, coördinator Ouderkamer.

E-mail:annie.meens@tangent.nl

www.bibliotheekmb.nl

05 oktober: Maandelijkse bijeenkomst van de Wijkraad Stokhasselt in De Ypelaer

Aanvragen voor een bijdrage van 'Verrijk Je Wijk' worden op deze bijeenkomst behandeld.

E-mailadres voor algemene informatie: info.wijkraad@stokhasselt.nl

Lees het artikel: Financiële bijdragen