Interview 2: De eerste schooljuffen.

Juf Tiny en juf Ans: welke kinderen uit Stokhasselt (die nu al zo’n 40 tot 50 jaar oud zijn) kennen deze twee juffen niet? Tiny Michielsen-Beerens (nu 89 jaar) stond aan de wieg van Het Kleuterhofke aan de Puccinistraat.

Ze begon in 1966 op de Heikant aan de Schans als kleuterleidster, waar nu basisschool het Noorderlicht staat. In Stokhasselt was toen nog geen school. “De eerste kinderen uit Stokhasselt gingen toen nog in de bus naar de school aan de Schans.”

Kleuterhofke
In 1968 ging de school over naar de Dirigentenlaan, in tijdelijke barakken. “En eindelijk, in september 1969 mocht ik de nieuwe school openen. Het Kleuterhofke, op de hoek van de Dirigentenlaan en de Puccinistraat”, vertelt Tiny. Toen kwam Ans Jonkers-van Hest (nu 69) de school versterken. Ans was 20 en Tiny was 40 jaar, toen ze gingen samenwerken. Met nog enkele andere leidsters hebben ze het jaren volgehouden aan het Kleuterhofke.

Hoofdleidster
De twee juffen halen met plezier herinneringen op. “Het was zo’n leuke tijd. Kinderen mochten toen nog echt kleuter zijn. Dat is tegenwoordig wel anders.” Tiny werd hoofdleidster. Ze had administratieve ervaring en een hoofdakte. Ze bleef aan de school verbonden tot 1988. Toen werd het Kleuterhofke samengevoegd met een van de basisscholen in Stokhasselt. Op de plek van toen staan nu de bungalows aan de Puccinistraat.

Wat er toen in Stokhasselt woonde, waren doorgaans gewone mensen, volgens de juffen. “Het was een nieuwe buurt, dus er woonde een samenraapsel uit allerlei andere buurten in Tilburg. Zoals buurten die opgeheven werden, bijvoorbeeld de Koningswei. Er woonden ook veel mensen van buiten Tilburg. Er zaten al wel een paar Turkse kinderen op de school en eentje van de Antillen”, herinneren ze zich die eerste jaren. “De kinderen waren zo blij op school, omdat ze er met alles konden spelen. Ze waren in het begin heel erg druk, ze kwam overal vandaan en hadden nog geen school gehad. We hadden een gymlokaal gemaakt, dat was echt een schot in de roos.”

Wagnerplein
Juf Ans is verhuisd naar Moergestel en Juf Tiny woont nog steeds in Noord. “Op het Wagnerplein kom ik nog vaak de kinderen van toen tegen. ‘Hee juf Tiny’, zeggen ze nog steeds. Dat vind ik zo leuk. Ik zeg altijd: ‘We hebben van alle kinderen evenveel gehouden, het zijn nog steeds onze kinderen!’”

Juf Tiny en juf Ans hebben nog heel veel oude klassenfoto’s van de jaren 60 en 70. Wilt u die inzien, dat kan. Ze hebben alle foto’s beschikbaar gesteld voor het 50-jarig jubileum van de wijk.