Lees in je eigen taal
Koning Willem-Alexander gebruikte een nieuw woord in de Troonrede: de participatiesamenleving. Een samenleving van mensen die zelf doen en meedoen.
In Stokhasselt brengen we dit in praktijk. Wijkbewoners staan aan het roer en professionals doen een stapje terug. Een serie portretten van mensen die het heft in handen nemen.
“Extra oren en ogen”, zegt Peter van de Ven van Steeg. “Een paar keer per week maken we buurtwandelingen met ons team buurtpreventie. We zijn herkenbaar voor bewoners, en natuurlijk ook voor het dievengilde en voor mensen die rotzooi willen trappen. Die houden er echt niet van als ze zien dat buurtbewoners goed opletten.” Het team buurtpreventie in Stokhasselt bestaat nu uit tien mensen. Allemaal officieel lid, op cursus geweest, met een pasje op zak en gekleed in een rode jas. “We zijn begonnen in 2013,” aldus Peter, “in samenwerking met de politie en de gemeente. Nog niet alles loopt op tien rolletjes. Maar wel minimaal op zes!” Ton Hamers: “We doen dit omdat we onze wijk veilig en leefbaar willen houden. Samen met iedereen die hier woont. Minder inbraken, minder baldadigheid of vuil dat rondslingert. Vanuit ons team geven we ook tips. Haal die ladder uit je tuin en zet ‘m in de schuur. Laat geen afvalcontainers in de brandgangen staan. En ga je weg, zorg dan dat je alle ramen sluit.”
Korte lijntjes
Het team buurtpreventie heeft korte lijntjes met de twee wijkagenten in Stokhasselt: Cees Jan Zoetmulder en Ed Kain. “Als wijkagenten zijn we nu eenmaal niet altijd in de wijk”, zegt Ed. “Daarom zijn we blij met het team buurtpreventie. Over en weer houden we elkaar goed op de hoogte: is er iets voorgevallen, zijn er auto- of woninginbraken geweest? Maar ook: waar is de straatverlichting kapot of waar liggen stoeptegels gevaarlijk scheef? Ook de lijntjes naar de gemeente zijn kort. En is er iets aan de hand, of hebben de mensen van buurtpreventie vragen, dan zijn we bereikbaar. Snel en gemakkelijk. We doen dit overigens niet alleen in Stokhasselt. Ook in Quirijnstok en Vlashof zijn buurtpreventieteams. En Heikant gaat dit jaar van start. In Tilburg-Noord doen nu ongeveer honderd wijkbewoners mee. Het helpt echt.”
Brede rug
Als teamlid buurtpreventie hoef je geen grote sterke kerel te zijn. Ook de vrouwen doen mee; zo nodig gewoon op de scootmobiel. Corrie Pistorius: “Ik ben ‘de jongste vink’ van ons team. Sinds een paar weken doe ik mee. Eigenlijk uit onmacht: alleen begin je weinig. Samen kun je misschien wel iets. Hoewel sommige mensen hardleers zijn.” Marianne van de Ven van Steeg heeft het laatste woord: “Bij buurtpreventie komt een brede rug goed van pas! Niet overal op ingaan en soms wijselijk je mond houden. Gelukkig reageren veel buurtbewoners positief op onze inzet!”
Fotobijschrift: Zes van de tien mensen van het Team Buurtpreventie Stokhasselt, samen met wijkagent Zoetmulder.
Lees ook: Buurtpreventie