Redactie bezoekt Lochtenbergh

Logostokhasselt

De redactie van deze website bezocht op 18 maart 2014 basisschool De Lochtenbergh. We spraken met directeur Andy de Graaf en Justin Vliegenthart, de adjunct directeur. Andy is nu vier jaar als directeur verbonden aan de Lochtenbergh, Justin één jaar als adjunctdirecteur, nadat hij ruim 11 jaar leerkracht is geweest. Ze vertellen met passie en vol overgave over hun school en de wijk.

Want de school doet het goed, en doet leuke dingen. Vorig jaar nog voerde de school een voorstelling op in de grote zaal van het Factorium. Het idee van juf Barbara Dusée (muziekdocent) en Ester Rosmolen (Gymjuf) was een muzikale wereldreis met zang, dans en gym. Bekijk de voorstelling hier.

Het beeld dat Stokhasselt het lelijke eendje is, klopt volgens Andy en Justin niet. “Er gebeurt voor schoolkinderen nergens zoveel als in Stokhasselt. Zowel aan binnenschoolse als buitenschoolse activiteiten. De samenwerking met andere organisaties in de Wijkstuurgroep Stokhasselt, is uitstekend. Ook de samenwerking met de gemeente, de politiek, de wethouders is goed. Dit resulteert o.m. in een goed vangnet ook voor de bewoners. De rol van Hicham Boulgalag is belangrijk. Hij is relatiebeheerder impulswijken ('verbindende schakel') via de gemeente Tilburg. Hij helpt de ouders van onze school met formulieren, weet de regelingen bij financiële of andere problemen. Kortom: hij vormt een laagdrempelig vangnet.”

Dat het op de school goed gaat, is ook terug te zien in de resultaten van de Cito-toets. De Lochtenbergh scoort boven de norm/het gemiddelde. Ben je benieuwd hoe? De cijfers zijn terug te vinden via de website van RTL Nieuws. Andy benadrukt dat goed onderwijs meer is dan de cijfertjes van de Cito-toets. “Die geven alleen een beeld van de taal-, reken- en studievaardigheden. Cultuur, muziek, het kunnen samenwerken, dat is zeker zo belangrijk.” Andy en Justin benadrukken dat de toets die onderdelen niet meet. Het is a sign of the time, aldus Andy: “Alles moet gemeten en gecontroleerd worden en afgezet worden tegen een hard en meetbaar resultaat. Doel van de school is er voor te zorgen dat de kinderen op alle vakgebieden op hun plek terecht komen. Maar goed, er is natuurlijk niets mis met een gezonde competitie.”

De school telt momenteel 325 leerlingen. De aanwas van leerlingen is vooral wijkgebonden. In en nabij Stokhasselt zijn 4 basisscholen: de Lochtenbergh, de Vlashof en de Dirigent, waar de basisscholen de Regenboog en Aboe el-Chayr onderdak vinden. Het aantal leerlingen stijgt nog licht, terwijl landelijk de trend dalende is.
De Lochtenbergh besteedt ook aandacht aan gezonde voeding. In samenwerking met de GGD en de ouderkamer wordt gezond eten gepromoot, bijvoorbeeld door een actie voor gratis schoolfruit. Geld(gebrek) en de eigenheid van verschillende culturen maken bewustzijn en het eten van vers fruit niet altijd even gemakkelijk.

De redactie van Stokhasselt.nl, altijd op zoek naar oplossingen om armoede in de wijk aan te pakken, vraagt beide directeuren naar de toegankelijkheid van de Voedselbank in de wijk. Andy en Justin onderschrijven de visie van de redactie: het geringe gebruik van de Voedselbank door de bewoners heeft zeer waarschijnlijk te maken met te grote afstand, cultuuraspecten en schaamtegevoelens. Hij juicht het toe dat wij samen met andere partners dit probleem proberen te tackelen. Andy: “De Ouderkamers zijn ook een uitstekende manier om met de (allochtone) bewoners in contact te komen. We verlangen een steeds actievere rol van de ouders en kinderen in de maatschappij. De tijd dat de school alles zomaar aanlevert, ligt ver achter ons. We begeleiden ouders en kinderen wel, maar ze moeten leren op een goede manier voor zichzelf op te komen.”