Zelf bouwen aan een beter leven

20131211 Bloesem Stokhasselt 066 Logo13

Koning Willem-Alexander gebruikte een nieuw woord in de Troonrede: de participatiesamenleving. Een samenleving van mensen die zelf doen en meedoen.

In Stokhasselt brengen we dit in praktijk. Wijkbewoners staan aan het roer en professionals doen een stapje terug. Een serie portretten van mensen die het heft in handen nemen.

Bijna een jaar lang volgden Emel, Amadouri en Chris een sociaal activeringstraject bij SEW. Ga er maar aan staan: van isolement en nauwelijks toekomstdromen, naar (opnieuw) meedoen in de samenleving. Zelf bouwen aan een beter leven. Of zoals Amadouri zegt: “Bezig zijn en leren. Mensen denken misschien dat wij niet willen. Maar wij willen wél.”

Het drietal maakt deel uit van een groep van twaalf mensen die gemiddeld drie dagdelen per week bijeenkwamen in Stokhasselt. Bouchra Bouzarouata van SEW begeleidde hen. “SEW ondersteunt mensen met een bijstandsuitkering die nauwelijks nog meedoen in de samenleving”, zegt Bouchra. “Ons sleutelwoord is activiteit: meedoen aan een cursus of stage en dan op weg naar werk. Als vrijwilliger of betaald. Vrijwel iedereen in onze Stokhasseltgroep heeft vrijwiligerswerk gevonden. Dat is mooi. Deze mensen zijn van ver gekomen.”

Dingen doen

Emel Ayvaz bevestigt dit. “Het was moeilijk”, aldus Emel, “maar ook positief. Dingen doen, zoals handwerken, koken, werken op de computer. En de Nederlandse taal oefenen. Nu werk ik als gastvrouw in de Ouderkamer van basisschool De Lochtenbergh. En als vrijwilliger in centrum De Bloesem aan de Mascagnistraat. Ik help bij de naai- en handwerkochtenden. Dat gaat goed.”

Weerstand overwinnen

Veel mensen in een sociaal activeringstraject moeten weerstand overwinnen. Zo ook Chris Lamers. “Ik wilde niet”, zegt Chris, “en tegelijkertijd ook weer wel. Mijn leven voelde als een puinhoop en ik had moeite met ‘verplicht komen’. Maar Bouchra regelde dingen en ik kon op haar rekenen. Daardoor kreeg ik weer wat vertrouwen in mezelf. Ik werk nu als vrijwilliger bij de kinderactiviteiten op De Bloesem. Niet al mijn problemen zijn opgelost. Maar toch.. Ik heb weer toekomstdromen.”

Volgende stap

Amadouri Barry verloor zijn baan vanwege zijn gebrekkige Nederlands. Nu volgt hij een taalcursus bij MST en doet hij vrijwilligerswerk in de wijk. Amadouri: “Bouchra heeft me geholpen zodat ik taalles kan volgen. In Guinee, waar ik vandaan kom, heb ik geen kans gehad om naar school te gaan. Nu leer ik Nederlandse letters en zinnen. Mijn volgende stap is weer betaald werk. Dat wil ik heel graag. En het gaat lukken. Daar werk ik voor.”

Per 1 januari 2014 gaan SEW, CBV en De Ketting samen verder onder de naam 13Volt.

Foto: Jack Tummers

Fotobijschrift:

V.l.n.r. Bouchra, Emel en Chris bij De Bloesem