We lossen dit zelf op

Foto 8

Koning Willem-Alexander gebruikte een nieuw woord in de Troonrede: de participatiesamenleving. Een samenleving van mensen die zelf doen en meedoen.

In Stokhasselt brengen we dit in praktijk. Wijkbewoners staan aan het roer en professionals doen een stapje terug. Een serie portretten van mensen die het heft in handen nemen.

Het prachtverhaal van Mimi Stoks en Juni de Windt. Een jong stel uit Stokhasselt, met schulden. Zij doen er alles aan om een blijvende gezonde financiële situatie te bereiken. “We leefden lekker en gaven geld uit. We zagen wel dat we te kort kwamen, maar we hielden ons er niet mee bezig. Totdat er flinke schulden waren. Melissa van het IMW vertelde ons de waarheid: je bent blut! Dat was het begin van een verandering. We zagen ons probleem onder ogen. Pas als je het wilt zien, kun je er iets aan doen.”

Mimi Stoks vertelt haar verhaal, samen met haar vriend Juni de Windt. Het jonge stel woont in de Corelliflat in Stokhasselt. Melissa Azim Zadeh, maatschappelijk werker bij het IMW Tilburg aan het Verdiplein in -Noord, vult aan. Mimi en Juni zitten bij Stichting Blut via het IMW. Melissa: “Samen werken we toe naar een stabiele situatie, waarbij Mimi en Juni goed zicht hebben op hun financiën. En daarbij ook verantwoordelijkheid nemen: als er geen geld is, kun je niks kopen. Zodra de situatie stabiel is, kan er mogelijk schuldsanering geregeld worden. Ik heb er vertrouwen in. Mimi en Juni doen erg hun best. Ze willen echt veranderen. En ze klagen niet. Dat vind ik knap. Want het is niet gemakkelijk om een ander volledig toegang te geven tot jouw financiën.”

Eerlijk

Juni: “We hebben gepraat met Melissa. Gewoon eerlijk, want zwijgen helpt ons niet verder. En we hebben samen een budgetoverzicht gemaakt. Dat maakte veel duidelijk. Mimi vindt het heel leuk om dingen te kopen. En ik vind het moeilijk om nee te zeggen tegen haar. Zo zijn de financiële problemen groter en groter geworden. Stom misschien, maar we hebben het zelf gedaan. En we gaan het nu ook zelf oplossen.”

“Ons belangrijkste doel is schuldenvrij”, zegt Mimi. “Daar hebben we de steun van Melissa nog even bij nodig. Want we zijn er nog niet. Maar we leren wel! Eerst rekenen en dan pas kopen. Daar gaan we voor.”