Voedselbank Noord voorop bij armoedebestrijding

Naamloos

Voedselbank Noord in wijkcentrum De Ypelaer is meer dan alleen een uitgiftepunt van voedselpakketten. Een breed scala aan lokale partijen heeft de handen ineengeslagen om de  armoede in de Tilburgse impulswijk te bestrijden.

DOOR ZAMIRE WILLEMS
Boodschappentrolleys, opvouwbare bolderkarren en zelfs lege kinderwagens doen dienst als winkelwagen tijdens de wekelijkse uitgifte van levensmiddelen. Zo’n vijfenveertig klanten bezoeken sinds de opening in november 2016 iedere dinsdag de voedselbank. “Stokhasselt is één van de focuswijken in Tilburg, er heerst veel armoede. Maar toch maakten weinig mensen gebruik van de centrale voedselbank aan de Beelaerts van Bloklandstraat”, zegt Lex Teurlings (67), medeorganisator en projectleider ‘realisering uitgiftepunt Tilburgse Voedselbank in Tilburg Noord’. Na onderzoek bleek een te grote afstand tot de wijk van vijf kilometer de boosdoener. “Zware tassen sjouwen op de fiets, kilometers lopen met vaak ook nog kleine kinderen is niet te doen.”

Samenwerking

Wat Voedselbank Noord zo uniek maakt, is de aanwezigheid van klusteam BeterStokhasselt, Ruilwinkel, Repair Café en een sociaal werker vanuit ContourdeTwern. Een toegevoegde waarde in de gezamenlijke strijd tegen armoede, die verder gaat dan alleen het uitdelen van voedsel. Anders dan de centrale voedselbank die op vrijdag uitdeelt, speelt Noord in op de wijkbehoefte. Teurlings: “Hier zijn veel moskeegangers die vrijdags naar de moskee gaan, vandaar dat wij het op dinsdag doen. We draaien ook bewust tijdens schooluren, zodat ouders wat rustiger spullen kunnen ophalen.” Veel bezoekers maken dan ook dankbaar gebruik van deze mogelijkheid. Ze maken een praatje, genieten van gratis koffie, thee en een lekkere koek om vervolgens met een brede glimlach en tassen vol etenswaren huiswaarts te keren. Want het aanbod is veel en divers. Van brood, aardappels, blikgroenten, tandpasta tot aan vers vlees toe. Dit laatste heeft de bank door een schenking van achtentwintig koeltassen door Boekenschop kunnen realiseren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit stelt namelijk strikte regels wat betreft het aanbieden van gekoelde producten.

Tweehonderd euro

“Van het weekend hebben we lekkere biefstuk op, aardappeltjes erbij gebakken. Heerlijk! Net of je in een restaurant zit”, vertelt Linda van Oudheusden (32) met een grote glimlach. Zich schamen voor de hulpbehoevende situatie waarin ze met haar gezin zit, doet ze niet: “Dat hoeft toch ook niet? Het is fijn dat dit er is. De voedselbank is mijn redding. Het is hard, maar het is zo.” Openstaande schulden en een maandbudget van nog geen tweehonderd euro, zorgden ervoor dat ze afhankelijk werd van de voedselbank. Gelukkig lijkt het tij te keren: “Ik heb een baan aangeboden gekregen”, vertelt ze trots. Jacquelina van Zijl (62), vrijwilliger achter de uitdeeltafel, geniet zichtbaar van haar taak: “Het is fijn om uit te delen aan mensen die het écht nodig hebben. Ik kan soms wel huilen van blijdschap, als ik hoor hoe dankbaar ze zijn.”