Viva La Vida

Foto 9

Koning Willem-Alexander gebruikte een nieuw woord in de Troonrede: de participatiesamenleving. Een samenleving van mensen die zelf doen en meedoen.

In Stokhasselt brengen we dit in praktijk. Wijkbewoners staan aan het roer en professionals doen een stapje terug. Een serie portretten van mensen die het heft in handen nemen.

La Vida heet de kringloopwinkel toepasselijk. In de gezellige en vaak drukke winkel aan de Von Suppéstraat 26 wordt het leven met hoofdletters geschreven. Je koopt er goede tweedehands, of vintage spullen. Je drinkt er een kop koffie of thee samen met andere wijkbewoners en je maakt eens een praatje met een van de vrijwilligers. Of je buurt wat met de mensen met een beperking die samen met de professionals van Amarant de winkel runnen. “La Vida kent een warme sfeer”, zegt begeleider Linda Vreijsen, “en daar doen we ook allemaal ons best voor. Dit is méér dan een winkel. La Vida is een ontmoetingspunt.”

Recht voor z’n raap

Vrijwilligster Onnechien van der Laan is vrijwel dagelijks in La Vida en zij helpt, regelt, stuurt bij en ruimt op waar het nodig is. “Ik woon om de hoek”, zegt Onnechien, “en eenmaal hier binnengestapt, ben ik eigenlijk niet meer weggegaan. “Met acht vrijwilligers, vijftien mensen met een beperking en twee begeleiders van Amarant houden we de boel draaiende. Ik heb er heel veel plezier in. Deze winkel is belangrijk in Tilburg-Noord. Mensen kunnen er goede en bruikbare spullen kopen. Ook als ze weinig geld hebben… Voor sommige mensen is kringloop of tweedehands nog een beetje een taboe. ‘La Vida is voor de armen’, hoor je dan. Daar zijn wij het echt niet mee eens. Onze winkel is voor iedereen, arm en rijk en alles ertussen in. We hebben kleding, serviesgoed, sieraden, boeken en bijvoorbeeld ook stapels elpees. Helemaal hip! Bij ons ben je in Tilburg-Noord: recht voor z’n raap, met plaats voor iedereen.”

Ondernemend

Per 1 januari breidt La Vida uit met een vestiging aan de Dostalstraat, vlakbij het Wagnerplein. “Daar gaan we grotere meubels, witgoed en elektra verkopen”, zegt Linda. “Als team zijn we ondernemend! Ondertussen blijft La Vida lekker zoals het is: elke dag open, met goede spullen voor elke portemonnee.”

Vrijwilligster Onnechien krijgt het laatste woord: “De kracht van La Vida is het team. Mensen met een beperking, vrijwilligers en professionals…. We draaien allemaal volwaardig mee. En allemaal hebben we wel iets waar we goed in zijn. Ik voel me er prima bij. Voorlopig is la Vida nog niet van me af!”

foto: Jack Tummers