“Trainen, zodat je verlangt naar de sport”

150908 Stokhasselt Buurtsport 19 Logo

Ook in Stokhasselt hebben bewoners burgerkracht. En begrijpen ze dat ze in de participatiesamenleving verder komen door voor elkaar klaar te staan.

Een serie portretten van kleurrijke bewoners, van betekenis voor hun eigen cultuur en die van hun buurman.

Oussama Betteui is drie jaar professioneel kickbokser, in de lichtgewichtklasse. Hij traint nu zelfs bij William van Roosmalen in Den Bosch. “Daar zitten de toppers, echt geen pannenkoeken!”.
Oussama (23) woont in de Perosistraat bij zijn ouders. Met de wedstrijden wint hij prijzengeld, maar de inkomsten zijn onregelmatig, hij kan er nog niet van leven. Maar hij wil natuurlijk wel ooit op eigen benen staan. “Ik solliciteer nu naar een vaste baan. Het liefst iets met sport. Ik doe van alles. Vanaf zeven uur ’s ochtends zwemmen, hardlopen, fietsen en fitnessen. Heel intensief sporten, dat doe ik het liefst.” Oussama volgde de MBO-opleiding Sport en Beweging.
“Ik had eerst een klein sportschooltje. Kinderen uit de buurt vroegen of ze bij me konden trainen. Ik deed veel voor hen, omdat ik het leuk vind om met jongeren te werken. Ik gaf ook door aan Nassar van Buurtsport waar de jongens mee zaten. Ik wilde een beetje hun spreekbuis zijn. Via mond tot mond reclame ging het verder, en nu train ik dankzij Buurtsport in de Drieburcht. Mijn groep is groot, tussen de 20 - 25 personen, jongens van 6 tot 26 jaar uit heel Noord.”
“Eerst zette ik de jongens in mijn groep zelf bij elkaar. De kleine bij de kleine enzovoort. Maar nu laat ik het een beetje gaan. En dan zie je dat ze zelf elkaar opzoeken en elkaar uitdagen. Ze vinden zelf de balans in de groep.” Oussama krijgt een symbolische vergoeding voor zijn lessen via Buurtsport. “Het is leuk om te doen. De jongeren hebben er plezier in, daar doe ik het voor. Zij mogen dit gratis volgen. We willen dit nu meerdere dagen per week doen, want de jongeren willen dat ook. Ze willen meer.”
De inzet van Oussama valt op. Hij ontving laatst een scholarschip, een studiebeurs van de Krajicek Foundation. Die stichting zamelt geld in om in aandachtswijken playgrounds in te richten zodat jongeren buiten kunnen sporten en spelen. Oussama traint voor sportleider, met aandacht voor leiderschap, conflictbeheersing enz . “Ze betalen mijn opleiding. Er zijn er nog maar twee in Tilburg die dat gedaan hebben. Je moet dan minimaal 100 uur op de playground doorbrengen, de jongeren in beweging houden, sociale en sportieve evenementen organiseren en contacten stimuleren. Uiteindelijk ben je dan een sociaal werker in de sport.”
Oussama ziet dat het goed is voor zijn wijk. “De jongeren zijn bezig, ze hebben er plezier in. Ze verlangen naar de sport, willen bezig zijn. En dat is belangrijk. Jongeren die op straat hangen krijgen soms slechte doelen voor ogen, omdat ze niks te doen hebben. Een beetje feesten hoort er bij, zeg ik altijd, maar ik ken mijn grenzen wel. Ik vind het leuk om met jongeren te werken. Ze kijken op naar mij, omdat ik kickbokser ben. Want als je dit wilt, moet je het helemaal zelf doen. In mijn cultuur stimuleren ouders hun kinderen niet echt. Sporten, zwemmen, dat is allemaal niet vanzelfsprekend. Kinderen vinden het eng om zelf de stap te maken om te gaan sporten. De drempel is gewoonweg te hoog. Ik zeg daarom ook bij mijn lessen, neem je broer mee, je neef, je buurjongen. Want als ze weten wie er komt, dan durven ze wel. Het wordt steeds drukker bij mijn lessen!”