Sjef kent de regels van het spel

Foto 4

Koning Willem-Alexander gebruikte een nieuw woord in de Troonrede: de participatiesamenleving. Een samenleving van mensen die zelf doen en meedoen.

In Stokhasselt brengen we dit in praktijk. Wijkbewoners staan aan het roer en professionals doen een stapje terug. Een serie portretten van mensen die het heft in handen nemen.

Wie weet heb je recht op geld terug

Het invullen van je belastingpapieren is niet zo simpel. Zeker niet als je een dagje ouder wordt. Misschien denk je: laat maar zitten. “Niet doen!”, zegt Sjef Snijders, vrijwilliger bij het belastinghulpproject van ContourdeTwern en de ouderenbonden. “Wie weet, heb je recht op geld terug. Daarvoor moet je wel die papierwinkel invullen.”

Ria Maas, ouderenadviseur bij ContourdeTwern:” Sjef is een van de vrijwilligers in ons belastinghulpproject. Jaarlijks helpt hij zo’n honderd ouderen in Tilburg-Noord met het invullen van hun belastingaangifte. Belangrijk voor de senioren van Stokhasselt en de andere wijken. Juist als je moet rondkomen van weinig, is iedere euro die je terugkrijgt er één. Sjef kent de regels van het spel en hij is goudeerlijk. Geweldig dat hij dit werk wil doen!”

Kansje wagen

Elk voorjaar is aangiftetijd. Razenddruk voor Sjef. Hij bezoekt de mensen thuis en neemt hen alle zorg uit handen. “Dat geeft de oudjes rust”, grinnikt de zeventigjarige Sjef. Via ouderenbond KBO en met steun van Ria is hij belastinginvulhulp geworden. “Ik doe dit werk met 100 procent inzet”, zegt Sjef. “Bij veel ouderen in Stokhasselt zie ik stille armoede. Den Haag mag dan vinden dat onze ouderen het goed hebben… Ik zie hier iets anders. Dit vrijwilligerswerk heeft me socialer gemaakt. Ik voel me betrokken bij mijn klanten. Zo lang mijn gezondheid het toelaat, blijf ik dit doen. Tenzij de regering alle aftrekposten schrapt. Dan houdt het op. Maar zover is het nog niet.” Ria lacht. “Laatst werd ik gebeld door een oudere dame en die vroeg: komt die lieve mijnheer weer? Ik weet dat hij getrouwd is… Anders zou ik nog een kansje wagen…” “Die service lever ik niet, zegt Sjef droog. “we houden het bij de cijfers!”

Meer weten over het belastinghulpproject? Bel (013) 5350505, ContourdeTwern.