Redactie Stokhasselt.nl on tour bij WonenBreburg

Wonenbreburg0085 Wonenbreburg

Het is dinsdagochtend, 29 september. Met verbazing bekijkt de redactie van stokhasselt.nl de flats aan de Kapelmeesterlaan. Die worden momenteel gerenoveerd door WonenBreburg.

De flats zijn 45 jaar oud en in ieder appartement worden keuken en sanitair vernieuwd. Isolatie wordt aangebracht, asbest verwijderd en de balkons worden gerenoveerd. Verder krijgen de flats ook aan de buitenkant een facelift. Woonconsulenten Jeun en Mariët vertellen ons dat iedere flat in 10 werkdagen klaar zal zijn. Compleet gerenoveerd. We zijn onder de indruk, wat een enorm project is dit. Een megaoperatie met een zeer strakke planning!

Van de inwoners van Stokhasselt en de Vlashof woont 70 procent in een huurwoning. 30 procent heeft een koopwoning. Nagenoeg alle huurwoningen in de wijk zijn van woningcorporatie WonenBreburg. Samen met de gemeente Tilburg ondersteunt WonenBreburg heel veel initiatieven in de wijk. Daarom hebben we met de woonconsulenten Jeun Bronneberg en Mariët van Maanen afgesproken. We ontmoeten elkaar in het huismeesterkantoor aan de Kapelmeesterlaan 50. Het logo van Stokhasselt prijkt daar op de gevel.

Het is een landelijke trend dat er steeds meer 1- en 2-persoons huishoudens komen. In Tilburg-Noord wonen er echter vooral grote gezinnen met een relatief laag inkomen, vertellen Jeun en Mariët. WonenBreburg is een corporatie die vooral sociale woningbouw creëert en beheert, voor deze doelgroep. “We zijn een stichting, we hebben geen winstoogmerk. Onze sociale huurwoningen hebben een huur die nooit hoger is dan 710 euro. 95 % van alle woningbezit van WonenBreburg bestaat uit sociale woningbouw.”

Mariët en Jeun voelen zich goed thuis in de wijk. Mariët: “Ik denk dat mensen die niet vaak of nooit in Noord komen, niet weten dat Noord zo groen, mooi en ook gezellig is. De ruimte van Noord is zo royaal.” Hun kantoor aan de Kapelmeesterlaan zit in een van de huurwoningen van WonenBreburg. Jeun legt uit: “Voorheen hadden we kleine huismeesterkantoren die alleen voor de huismeester waren. Maar de woonconsulenten werken ook steeds meer in de wijk, omdat we zo dicht mogelijk bij de huurders willen zitten. In dit kantoor kunnen we veel efficiënter werken, omdat we niet telkens terug moeten naar het hoofdkantoor in het centrum van Tilburg; we kunnen hier inloggen, overleggen, spreekuur en klankbordavonden houden. We zijn vaak hele dagen in Noord. Het huizenbezit van WonenBreburg is hier heel geconcentreerd, je kunt het bijna op de voet doen.”

Sociale nieuwbouw, dus het bouwen van huurwoningen, is normaal gesproken niet winstgevend voor corporaties, maken Mariët en Jeun duidelijk. “Daarom zijn nieuwbouwprojecten vaak een combinatie van sociale huur en koopwoningen. Op die manier krijgt de corporatie geld om weer in de huurwoningen te investeren. Onze nieuwbouwwoningen in de Donizettistraat zijn niet allemaal verkocht; enkelen hebben we dus te huur gezet. WonenBreburg verkoopt ook reeds bestaande woningen, maximaal 100 per jaar. Dat zijn de duurdere woningen, maar ook woningen die minder courant zijn of op een lastige plek liggen om mee te nemen in grootschalig onderhoud. Woningen onder 575 euro per maand zetten we niet in de verkoop. Daar is de grootste vraag naar bij onze huurders. We willen daarom meer kleine goedkope woningen bouwen voor de sociale huur. We overleggen regelmatig met de gemeente over de grondprijzen. Zo zorgen we samen dat betaalbare huurwoningen gebouwd worden.

“Wist je dat je als huurder van WonenBreburg korting kunt krijgen op onze woningen die te koop staan? Die kan oplopen tot 25 %,” vertellen Jeun en Mariët. “Wooncarrière maken in Tilburg Noord kan dus ook, maar denk er wel goed over na. Mensen vergissen zich soms in wat er bij komt kijken als je een koopwoning hebt. Als huurder heb je die zorgen niet.”
Wil je meer weten over wonen en huren in Stokhasselt of de Vlashof? Kijk voor de spreekuren en de bereikbaarheidsgegevens van de huismeesters en de woonconsulenten van WonenBreburg op deze pagina van Stokhasselt.

Foto's

Website Wonenbreburg0080 Wonenbreburg0079 Wonenbreburg0083 Wonenbreburg0086 Wonenbreburg0081 Wonenbreburg0087