Redactie laat zich verrassen in Wijkrestaurant de Ypelaer.

Wijkkrant 1Maart

De redactie van stokhasselt.nl bezoekt met regelmaat organisaties en activiteiten in de wijk om u daarmee kennis te laten maken.

We meenden deze keer het nuttige met het aangename te verenigen en lieten ons verrassen in Wijkrestaurant De Ypelaer. En verrast werden we: een heerlijk 3 gangen Landenmenu:

  • Voorgerecht: een goed gevulde Nederlandse kippensoep.
  • Hoofdgerecht: een rijstschotel uit Koerdistan met courgettes, gehakt en een frisse salade.
  • Nagerecht: een heerlijke Italiaanse tiramisu.

Alles uiteraard halal en voor slechts €6,- p.p. Kinderen tot 12 jaar betalen €3, -, vertelt Ingrid van den Bosch. Ingrid is een van de drijvende krachten van het restaurant.

Wijkrestaurant de Ypelaer draait op een vijftal vaste krachten, allemaal vrijwilligers en een aantal maatschappelijke stagiaires en bewoners van Amarant. Het initiatief werd destijds genomen door 4-Women, Wijkraad Stokhasselt88, ContourdeTwern en het voormalige Resto van Harte. Veel wijkbewoners weten het restaurant inmiddels te vinden: gemiddeld 25 per avond. Met de medewerkers erbij is het restaurant gezellig vol: er kunnen er maximaal 50 in.

Ons viel op dat het merendeel van de bezoekers van Nederlandse oorsprong was: jammer, want dit lijkt ons een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met andere (eet)culturen.

Iedere dinsdag wordt er vergaderd en besloten wat er de volgende dag op het menu komt te staan. Met de variatie van de gerechten zit het wel snor: de groep vrijwilligsters komt uit zeer verschillende landen: Somalisch, Irakees, Nederlands, Turks, Bosnisch, Marokkaans, Antilliaans, etc. Komen ze er niet uit, “dan kunnen we altijd nog recepten googelen”, vertelt Ingrid. De boodschappen worden meestal op het Verdiplein gedaan. Over wijkeconomie gesproken! Er wordt geen alcohol geschonken tijdens de maaltijd.

Het Wijkrestaurant draait zonder winstoogmerk: alles wordt betaald uit de opbrengst van de verkochte plaatsbewijzen. Als er wat overblijft, kan dat besteed worden aan de inrichting en aankleding van de ruimte. Zo lukte het om een hoop spullen op te kopen van het inmiddels failliete Hello Italy.

Het restaurant is iedere woensdag geopend.

Aanmelden: woensdag vóór 12.00 uur via (013) 455 29 28. Inloop vanaf 17.00 uur, maaltijd start om 17.30 uur. Adres: De Ypelaer, Corellistraat 10, 5049 EM Tilburg

Wij van de redactie hebben een paar uurtjes gezellig doorgebracht en meer dan voortreffelijk gegeten: we komen zeker een keer terug.