Praten in breitaal

Foto 7

Koning Willem-Alexander gebruikte een nieuw woord in de Troonrede: de participatiesamenleving. Een samenleving van mensen die zelf doen en meedoen.

In Stokhasselt brengen we dit in praktijk. Wijkbewoners staan aan het roer en professionals doen een stapje terug. Een serie portretten van mensen die het heft in handen nemen.

Breien is hip. En je doet dan aan hersengymnastiek. Het is maandagochtend en in de Ouderkamer van Brede School De Dirigent zitten wel twintig moeders. Zij komen voor de wekelijkse breiles. Er wordt gelachen, gepraat en geluisterd naar tips van moeders/gastdocenten Hatice Isiksoy, Kamer Kaplan, Hamiyet Yerlikaya en Türkan Gül. Ook wordt er geconcentreerd gewerkt. Voor je het weet, laat je een steek vallen.

Hip

Hatice wil eerst een fabeltje de wereld uit helpen: breien is niet suf. Het is hip. En als je breit doe je aan hersengymnastiek. “We bedenken zelf onze breipatronen”, zegt Hatice, “van babyslofjes tot mutsen en dassen. De patronen moeten niet te moeilijk zijn en natuurlijk willen we dat het eindresultaat geweldig is!”

Wekelijks komen er moeders die nog nooit gebreid hebben. Zij krijgen intensief les. Turkan: “Wij blijven geduldig uitleggen. Met handen en voeten als het moet. Er doen moeders mee uit alle windstreken en de taal is soms een probleem.”

“We praten met elkaar in breitaal”, lacht Kamer, “dan komt het goed. Omdat de winter er aan komt, zijn we mutsen aan het breien. In serie! Hele gezinnen wachten op hun muts, door mama zelf gemaakt. In alle kleuren van de regenboog.”

Talent

“Onze gastdocenten zijn moeders met talent voor handwerken”, zegt Annie Meens, coördinator van de Ouderkamers Stokhasselt. “De breiles is een succes. Inmiddels geven de moeders ook breiles aan de kinderen van basisscholen De Regenboog en Aboe-el-Chayr tijdens de naschoolse activiteiten van de Brede School. Omdat de ouders zo enthousiast waren, wilden de kinderen dit ook!”

“Als je breit, ben je bezig”, verklaart Hamiyet het succes van de breiklas. “Je vergeet andere dingen en je maakt iets moois.” Hatice vult aan: “We zorgen goed voor elkaar. De sfeer is ontspannen. De breiles is voor moeders ook een opstap naar andere activiteiten. In onze Ouderkamer mag iedereen meedoen!”