“Ook al hebben mensen geen geld, ze hebben wel een goed hart”

27 Juni 42015

Ook in Stokhasselt hebben bewoners burgerkracht. Ze begrijpen dat ze in de participatiesamenleving verder komen door voor elkaar klaar te staan.

Reinaldo Falla Ochoa is geboren in Colombia. Falla is de familienaam van zijn vader en Ochoa de familienaam van zijn moeder. Praten met Reinaldo is als luisteren naar Speedy Gonzales, maar dan wel in correct Nederlands: iedere zin, ieder woord klopt. “Ik ben in Curaçao opgegroeid, daarom spreek ik goed Nederlands.”
“In 1981 kwam ik naar Tilburg. Niet als vluchteling, maar om te studeren. Ik heb ziekenverzorging gestudeerd. Maar uiteindelijk trok de handel me meer. In 2000 ging ik weer naar Colombia en zette een distributiebedrijf op. We werkten met 12 man. In 2012 vertrok ik met spaargeld naar Nederland met de bedoeling om hier goederen te kopen.”
Van de aankomst in Nederland kan Reinaldo zich niet veel herinneren. Hij wordt op een gegeven moment wakker in een Amsterdams ziekenhuis, niet wetende dat hij aangereden is en lange tijd in coma is gehouden. Zeven maanden moet hij in het ziekenhuis revalideren. Als hij naar huis mag, weet hij niet waar naar toe: al zijn spaargeld is op, terug naar Colombia kan niet meer. In de daklozenopvang maakt hij een plan om naar familie van hem in Kaatsheuvel te vertrekken. Daar mag hij een nachtje blijven. Daarna verblijft hij langere periode bij Traverse, de daklozenopvang in Tilburg.
“Daar begon ik mijn leven weer op te bouwen. Ik werkte bij Ut Rooie Bietje en leerde tuinieren. Op een gegeven moment had ik contacten in Curaçao en zou daar aan een baan kunnen komen. Met het beetje geld dat ik had kunnen sparen kocht ik een enkele reis. Op het vliegveld in Duitsland aangekomen, mocht ik niet vertrekken! Alleen mensen met een retourticket mochten reizen. Nou, daar had ik het geld weer niet voor.”
Reinaldo keerde met hangende pootjes terug naar Traverse. “Ik had twee koffers en een tas. En ook al wilde ik niet, toch staan de deuren daar altijd voor je open. Dat is heel fijn. Nu bewoon ik een kamer aan het Westerpark en ben heel actief bij zorgcentrum De Kievitshorst in West en ook in Tilburg Noord. Via het Vrijwilligerssteunpunt bij de Ypelaer doe ik karweitjes en werk als tuinman bij wijkbewoners die het zelf niet meer kunnen. Omdat ze oud zijn, of een handicap hebben, of ziek zijn.”
Reinaldo doet het werk als vrijwilliger. De mensen mogen zelf weten of ze hem betalen. “Sommigen hebben zelf net zo weinig als ik, maar betalen me toch een beetje. Dat komt uit hun hart. Ik spaar zoveel als ik kan, want ik wil weer vanuit Nederland een eigen bedrijf beginnen. Met mijn oude compagnon in Colombia, samen een investeringsonderneming in werkkleding starten.”