“Mijn carrière viel zomaar ‘uit de lucht'”

20170310 103848 Maart

Interview met Dennis Drenthe van Buurtsport Tilburg Noord
Dennis, geboren in Suriname en wonend in Rotterdam, deed als jongen braaf wat er van hem verwacht werd.

Na vrij makkelijk zijn LTS -diploma behaald te hebben begon hij als lasser op een scheepswerf. “Tot ik een zware oogontsteking kreeg, dat betekende het einde van mijn opleiding en werk als lasser. Ik was nog maar 19.” Dennis ging terug naar school en volgde de MAVO. Zijn vrije tijd stond geheel in het teken van de sport. Voetbal, korfbal, taekwondo en gymnastiek, hij deed het allemaal even fanatiek. Hij begon toen ook als jeugdtrainer bij zijn voetbalclub. “En toen gebeurde het. Er dwarrelde er een folder voorbij: ‘Opleiding tot Recreatie Sportleider’ stond er op. Dat ga ik doen” dacht Dennis. Na de opleiding kreeg hij in Rotterdam zijn eerste baan om sportactiviteiten te begeleiden op pleinen.

D.H.D. zijn mijn initialen, vertelt hij. “Daar hoort eigenlijk een A voor te staan. Want zo was ik vroeger, ik zat nooit stil, was hyperactief.” Het is moeilijk voor te stellen, Dennis is nu de rust zelve, op het vaderlijke af. Het heeft met zijn innerlijke drive te maken. “Ik word dit jaar 53. Hoe ik mijn leven leid begint bij mezelf, ik kijk in de spiegel. Ben ik boos, teleurgesteld of gefrustreerd? In mijn spiegel zie ik dat en dan houd ik het bij mezelf, zodat het stopt. In de sport probeer ik dat anderen te leren. Ik ben gelukkig, ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt.”

Dennis werkte 20 jaar bij Recreatie Rotterdam en 6 jaar voor Sport en Welzijn in Ridderkerk. Na 4 jaar als Sportdocent voor het Sportcentrum van de Universiteit van Tilburg gewerkt te hebben kwam er een functie in de buurtsport in Tilburg Noord vrij. Dennis mocht het gaan doen.


Dit is buurtsport
Buurtsport organiseert elke week sportactiviteiten in Tilburgse wijken. Lid worden hoeft niet en het is vaak gratis. Jongeren van 12 t/m 23 jaar kunnen aan veel sporten meedoen: voetbal, panna, basketbal, honkbal, streetdance, fitness, vechtsporten, BMX, straattennis en nog veel meer. Er is altijd wel een activiteit in de buurt. Dennis stimuleert jongeren om hun sporttalenten te benutten. Met zijn collega’s Ahmed Hashi en Tarik Lodewijks gaat hij langs hangplekken en bespreekt met de jongeren hoe ze hun vrije tijd zinvol kunnen inzetten. Ook biedt buurtsport stagemogelijkheden, helpt jongeren bij het organiseren van sportactiviteiten of begeleidt jongeren naar cursussen of andere organisaties. De buursportmedewerkers werken samen met R-newt, Contour de Twern, de Wijkraad, de wijkregisseur, WonenBreburg en sportcomplex Drieburcht.

Kinderen leren samen spelen
“Als buursportwerker starten we met activiteiten voor kinderen vanaf 10 jaar. Ook werk ik op basisschool de Cocon, ik verzorg daar sport en spel in de pauze voor de groepen 5, 6, 7 en 8. Het heet ‘sport in de pauze’. Ik leer ze samen te spelen en te sporten. De school had veel problemen in de pauze. Het is eigenlijk heel simpel wat we doen, we laten ze samen spelletjes doen.” R-sport is ook een van de projecten die Dennis samen met R-newt organiseert voor jongeren van 10 tot 15 jaar. “De R van Respect, daar draait het om. Sport is het gereedschap, het vliegwiel. Het is eigenlijk simpel. We praten met de kinderen over van alles, politiek etc, nodigen agenten uit om een training en praatje te doen met deze jongeren, we bezoeken de bibliotheek. Onze insteek is de sport, maar we bestrijken veel meer samen.”


Noord is mijn basis
“We kunnen niet alle jongeren bereiken”, vertelt Dennis, “maar we halen kleine winsten en wat we kunnen bereiken, daar zijn we heel blij mee. We hopen zicht te blijven houden op de jongeren. Soms mis je er een paar omdat ze een zijweg nemen, maar die komen vaak ook weer terug. Ik werk graag in Noord, ik kan hier heel veel bereiken met de jongeren. We kijken niet naar kleur, de kinderen zelf zien dat al helemaal niet. Ik merk in Noord dat er veel tolerantie is onderling, mensen zijn al gewend in diversiteit samen te leven en laten elkaar in hun waarde. Dat vind ik zo positief, ik zou dat graag verder willen uitdragen.”
Kijk voor alle activiteiten van Buurtsport op http://www.sportintilburg.nl/home/jongeren/buurtsport; Dennis.drenthe@tilburg.nl