“Mensen moesten lachen toen ik zei dat ik een coffeeshop wilde beginnen”

20170426 Shawkat 7 1 5

Door de oorlog in Syrië zijn veel mensen op de vlucht geslagen. Een deel van hen vindt in Tilburg een nieuw thuis. Wie zijn deze nieuwe Tilburgers? In het Stadsnieuws en op deze website zes verhalen over nieuwe stadsgenoten die een leven achter zich lieten en hier een nieuw leven opbouwen.

Shawkat Al-Atassi (42) is een regelaar die kansen ziet en kansen neemt. Op de vlucht uit Syrië heeft hij het gered door deze eigenschappen, weet hij. “Mensen met kinderen op de vlucht, dat kun je niet vergelijken met mij, dat vond ik zo zwaar om te zien. Ik heb geholpen waar ik kon.”


Zijn weg naar Nederland ging niet over rozen. Hij vluchtte naar Istanbul, verloor geld aan louche mensenhandelaren. Uiteindelijk maakte hij de oversteek naar Griekenland in een bootje. Lopend en met de trein, onderweg slapend, zo bereikte hij Nederland en kwam in Ter Apel in een AZC. “Wonen in een AZC kan geestdodend zijn, maar ik stond altijd vooraan als er iets geregeld moest worden.” Telkens als er een nieuwe stroom vluchtelingen een AZC bereikte, werd Shawkat gevraagd mee te helpen orde op zaken te stellen. Hij verbleef in 13 verschillende centra. Zijn laatste was het Tilburgse kantoor van de belastingdienst. Ook daar hielp hij mee. “Ik richtte klaslokalen in voor de kinderen en gaf les om ze bezig te houden.”


Shawkat is geboren in Damascus. Zijn overleden vader was een journalist die door de staat gewantrouwd werd. Shawkat studeerde hotel- en toerismemanagement. Hij werkte voor bedrijven zoals KFC, Pizza Hut, TGI Friday en Gloria Jeans Coffee. De werkwijze in deze bedrijven bevalt hem. “Je begint onderaan in de afwaskeuken, daarna mag je gerechten bereiden. Uiteindelijk kun je filiaalmanager worden.” Hij startte zijn eigen restaurant. Toen de revolutie uitbrak, plaatste hij iets opruiends op Facebook. Hij werd opgepakt. Na negen maanden kwam hij vrij. Bang, zijn restaurant kwijt, hij wilde weg.


“Ik wilde een coffeeshop starten in Tilburg, net als Gloria Jeans Coffee in Syrië. Koffie met gerechten erbij en waterpijpen. Maar ik kwam er snel achter dat ik dat zo niet moest noemen, coffeeshop met waterpijp. Mensen kijken toch raar op,” vertelt hij met een knipoog. Shawkat werkte een jaar als kok in Restaurant Meesters en als vrijwilliger bij diverse stichtingen. Hij woont nu aan de Schubertstraat. Binnenkort starten zijn inburgeringscursus en taalles. Maar hij is zoekende. “Wat is nu goed voor mijn leven? Ik heb een vriendin in Gouda en ze is zwanger. Ze heeft al twee zoons. We willen samen zijn, maar waar bouwen we ons leven op? Ik zit nu zonder werk. En ooit terug naar Syrië? Als wij alle ervaringen die we hier opdoen meenemen naar Syrië, kunnen we het land beter maken. Dat weet ik zeker.”