‘'Lego paradijs’’

29 A3 D5 F8 001 D 4 CE1 B96 C 4 F63 E39 D6 BCE

De maandelijkse column van van Tami.

Onze studerende zoon wil op reis en heeft geld nodig. Vanuit Utrecht komt hij een kort weekend bij ons bivakkeren.

Met zijn jongere broertje gaat hij de Lego uit hun jeugd weer in elkaar zetten, om op internet via Marktplaats te verkopen. Naast zijn studie heeft onze oudste diverse baantjes, maar al het bewaarde speelgoed vertegenwoordigt een zeker kapitaal. Een Legoset die compleet is brengt veel geld op, zeker de ‘vintage’ lego, die niet meer in de winkel verkrijgbaar is. Incompleet wordt de prijs beduidend lager.

Dus moeten ze gaan bouwen om te controleren of alles compleet is, en om de koopwaar te kunnen fotograferen. Vanaf de zolder worden de kratten met bewaarde Lego naar beneden gezeuld en in de woonkamer uitgestald. Al gauw ligt de vloer vol met plastic opbergdozen gevuld met losse onderdelen, kartonnen verpakkingen met leeftijdsindicatie 6+ en 7+ erop, fantasievol bedrukte kokers, en doorzichtige zakjes met al eerder geselecteerde maten en vormen legosteentjes.

Het is een lang uitgesteld karwei, deze omvangrijke klus die de jongens in één weekend hopen te klaren. Van donderdagavond tot zaterdagmiddag wordt vlijtig doorgewerkt, slaap en maaltijden niet meegerekend. Een music list met Arabische en Westerse pop wordt ter stimulatie onder flink volume erbij gedraaid en ik trek me boven terug.

Als ik weer beneden kom zijn er bouwsels verrezen en wordt de kamer bevolkt door miniatuur legers robots, middeleeuwse ridders en zelfs een skelet-ruiter op zijn benige paard. Het pronkstuk, een kasteel met ophaalbrug, valhek en torens met vlaggen, wordt geflankeerd door een begroeide ruïnetoren en vechtmachines als katapulten en een verrijdbare stormram.

Als kinderen speelden ze graag gevechten, bouwden een zorgvuldig opgesteld strijdtoneel, waarbij de ‘Goeden’ het tegen de ‘Slechten’ moesten opnemen.

Tussen al het fantasie speelgoed ogen de Rescueteam zeeboot en de kleine vrachtwagen als ‘normalere’stukken. Maar de Rupsband maanlander en het schotelantenne vehikel komen in beleving weer dichter bij de Technic en Explorer gewapende robots, sommige vriendelijk ogend, andere gevaarlijk en gemeen. Robotstrijders met wanstaltig gekartelde rug, lompe koppen en vlammende gotische zwaarden.

Het is geruststellend dat in de kinderwereld monsters en vijanden met één armzwaai verslagen kunnen worden, dat je het Kwade weer in zijn doos kunt opsluiten en met een gerust hart naar bed kan.

Vrijdag wordt de hele middag en avond gewerkt en tot laat in de nacht gaat de Oudste nog in zijn eentje door. Hij kan er niet het hele weekend zijn, want zaterdagavond moet hij deejayen in Groningen. Eén van zijn kleurrijke baantjes.

Hij hoopte alles samen met de Jongste dit weekend af te hebben, maar het ziet ernaar uit dat dat niet gaat lukken.

Wat hadden ze een boel speelgoed! Van verjaardagen, ‘Goed Rapport’ cadeaus, Sinterklaas, grootouder geschenken, of zelf gekocht van cadeaubonnen en opgespaard zakgeld.

Zaterdagmiddag staat de Oudste enigszins beteuterd tussen de bouwsels. Ondanks hun harde werken is het karwei nog niet af. Het is alsof hij jarig is, met al het prachtige speelgoed aan zijn voeten.

Volgend weekend komt hij terug.