Ankie heeft talent. Als vrijwilliger doet zij veel werkervaring op

20140113 Arnoudse Stokhasselt Logo

Koning Willem-Alexander gebruikte een nieuw woord in de Troonrede: de participatiesamenleving. Een samenleving van mensen die zelf doen en meedoen

In Stokhasselt brengen we dit in praktijk. Wijkbewoners staan aan het roer en professionals doen een stapje terug. Een serie portretten van mensen die het heft in handen nemen

Kom je in wijkcentrum de Ypelaer, dan is Ankie niet te missen. Je ziet haar direct als je de hal binnenstapt. En wat zo mooi is: Ankie ziet jou ook! Als receptioniste is Anky het visitekaartje van het wijkcentrum in Stokhasselt. “Belangrijk”, zegt zakelijk leider Frank Aarnoudse, “en Ankie heeft er talent voor. Als vrijwilliger doet zij veel werkervaring op. Te benutten als opstap naar een betaalde baan. Dat gaat zeker lukken. Maar tot die tijd is Ankie het vriendelijke gezicht van ons wijkcentrum.”

De 28-jarige Ankie Gardeniers is een van de meer dan 100 vrijwilligers in de Ypelaer. Samen met de betaalde krachten houden zij het wijkcentrum draaiende. Receptioniste Ankie ontvangt bezoekers, beantwoordt vragen, neemt de telefoon op en springt bij als het aan de bar erg druk is. Ook doet Ankie allerlei administratieve klusjes voor zakelijk leider Frank en andere collega’s. Ankie: “De Ypelaer is lekker druk. Op piekmomenten zie ik wel 300 of 400 mensen voorbij komen. Dat maakt me niet moe. Waarom zou ik er moe van worden? De sfeer in het wijkcentrum is gemoedelijk. Iedereen praat met iedereen. Ik voel me hier op mijn gemak. Misschien ook omdat ik in Noord ben opgegroeid. Je moet Noord echt leren kennen, voordat je er iets over kunt zeggen.”

Ervaring opdoen

Ankie zoekt een betaalde baan. Als receptioniste en/of administratief medewerker. Ankie: “De werkervaring in de Ypelaer staat prima op mijn cv. Frank en zijn collega’s van Contourdetwern zien me als een volwaardige collega. En zo gedraag ik me ook. Ik neem dit werk serieus. Er wordt op me gerekend. En veel wijkbewoners kennen me inmiddels. Ze komen een praatje maken en vinden het leuk als ik er weer ben.”

Actief en betrokken

Frank vult aan: “We nodigen al onze vrijwillige medewerkers uit om mee te doen. Eigenlijk vragen we nog net een beetje meer: vrijwilliger, kom met initiatieven. Je kunt meer dan je denkt. Tegen Ankie hoeven we dat geen twee keer te zeggen. Zij is actief en betrokken.”

Ankie lacht. “Komt er iemand binnen, dan zit ik meteen rechtop: kan ik je helpen? Ik weet lang niet alles, maar als bezoeker mag je me altijd aanspreken. Tot ik mijn betaalde droombaan gevonden heb, tref je me hier aan de receptie. Voel je welkom in de Ypelaer!”

Foto: Jack Tummers