“ Ik ga voor mijn droom ”

20131210 Groeibriljant 005 Logo11

Koning Willem-Alexander gebruikte een nieuw woord in de Troonrede: de participatiesamenleving. Een samenleving van mensen die zelf doen en meedoen.

In Stokhasselt brengen we dit in praktijk. Wijkbewoners staan aan het roer en professionals doen een stapje terug. Een serie portretten van mensen die het heft in handen nemen.

Lamara heeft een droom: een betaalde baan als onderwijsassistent. Liefst op een van de scholen in Stokhasselt. Om werkervaring op te doen, werkt Lamara in Brede school de Dirigent. “Vorig jaar raakte ik mijn baan kwijt. Binnen een paar weken had ik me gemeld bij de Groeibriljant hier in Stokhasselt. Want alle hulp die ik kan gebruiken, benut ik. Ik ga voor mijn droom.” Aldus een enthousiaste Lamara.

Groeibriljant

Bij de Groeibriljant kwam Lamara trajectbegeleider Bart van Gogh tegen. “Iedereen die aan zijn of haar toekomst wil werken, is welkom bij de Groeibriljant”, zegt Bart. “We ondersteunen jonge mensen richting werk of opleiding. Zo bouwen de jongeren aan een sterke toekomst. En samen bouwen we aan een sterke wijk Stokhasselt. Een jaar geleden kwam Lamara bij ons binnen. Al snel waren haar kwaliteiten duidelijk: Lamara is een ster in het begeleiden en ondersteunen van anderen. En zij is gedreven. Lamara wil iets maken van haar leven. Daarmee is zij een voorbeeld en inspiratiebron voor de andere jongeren bij de Groeibriljant, maar ook voor veel ouders in de Dirigent. En niet te vergeten voor haar eigen zoontje.

Vertrouwen

Elke werkdag is Lamara op school De Lochtenbergh of in De Dirigent. “Ik assisteer bij de Nederlandse taalles voor ouders in de ouderkamer en ik ben ook overblijfouder bij de tussenschoolse opvang. Daarvoor heb ik mijn certificaat gehaald. Ouders of kinderen, ze zijn me even lief. Ik hoor regelmatig dat jonge moeders zeggen: als jij er bent, dan kom ik ook. Dat vind ik een compliment. Ik doe mijn best om andere moeders en vaders uit te nodigen. ‘Waarom moet je naar huis’, zeg ik dan, ‘blijf in de Ouderkamer en doe mee aan een activiteit. Je wordt er wijzer van!’ Het voelt goed om andere mensen te stimuleren. Jong of oud, dat maakt me niet uit. Met een beetje aandacht en tijd voor elkaar komen we verder.. Toen ik bij de Groeibriljant kwam, zei Bart: ‘laat maar zien dat je je droom kunt verwezenlijken. Je kunt heel veel!’ Ik kreeg vertrouwen. En dat vertrouwen geef ik nu door. Daar ben ik trots op.”

Tekst: Ilse van Dongen

Foto: Jack Tummers