Iedere week feest bij de speel-o-theek!

Foto 2

Koning Willem-Alexander gebruikte een nieuw woord in de Troonrede: de participatiesamenleving. Een samenleving van mensen die zelf doen en meedoen.

In Stokhasselt brengen we dit in praktijk. Wijkbewoners staan aan het roer en professionals doen een stapje terug. Een serie portretten van mensen die het heft in handen nemen.

Met de benen buiten

Mens erger je niet is favoriet. Gezelschapsspel Wie is het? is vaak uitgeleend en de kinderen staan in de rij voor een knutseltasje. Elke maandagmiddag is het dringen geblazen bij de speel-o-theek van brede school De Dirigent. De moeders en de kinderen van basisscholen De Lochtenbergh, De Regenboog en Aboe el-Chayr runnen de boel helemaal zelf. Met hier en daar een helpende hand van coördinator Annie Meens.

Groot succes

“De speel-o-theek bestaat nu ruim een jaar en is een groot succes”, vertelt Annie. “In Stokhasselt zijn veel ouders die ons vragen: hoe kan ik spelen met mijn kinderen? Wat doe ik en hoe moet het dan? Via de speel-o-theek krijgen ouders advies van andere ouders. Spelletjes en knutseltasjes kunnen mee naar huis en de kinderen praten hun favoriete spelletjes razendsnel rond op school.”

Lekker spannend

Moeders Fatna, Chandra en de andere vrijwilligers zorgen elke maandag dat alles soepel verloopt. En dat is knap, want het is een drukte van belang. Kinderen en ouders komen spelletjes terugbrengen en/of lenen. Gelukkig kunnen de moeders een beroep doen op hun assistenten! Sinds een poosje zijn vijf meiden van groep 8 officieel bevorderd tot assisent speel-o-theek. De dames zijn herkenbaar aan hun vrijwilligersbadge en nemen hun taak serieus. Soukaina, Khadija, Rabia, Rayhana en Chaimae staan te springen om te vertellen wat zij allemaal doen. Spelletjes die terugkomen controleren, kinderen helpen met het kiezen van een nieuw spel of knutseltasjes vullen. Vele handen maken licht werk en de meiden zijn het er over eens: een spelletje doen is leuk. Elke week een ander spel is nóg leuker. Ook voor je ouders, want die hoeven er niks voor te betalen. En thuis, bij je broertjes en zusjes, leer je ook nog wat. Winnen en verliezen bijvoorbeeld. Lekker spannend. Lang leve de speel-o-theek van Stokhasselt!

Moeders Chandra en Fatna (rechts op de foto) en coördinator Annie Meens (uiterst links) zijn blij met het enthousiasme van de kinderen.