‘Goed werk wordt ook doorverteld’

20130704 Jt De Gouw 014

Timmerbedrijf AOT Peter de Gouw is een bekende in Tilburg. De letters AOT staan voor afbouw, onderhoud en timmerwerken. “Wij doen de hele verbouwing van het huis. De buitenboel en de binnenboel.” 

De website www.stokhasselt.nl plaatst wekelijks in samenwerking met WonenBreburg, gemeente Tilburg en Stadsnieuws een portret van een ondernemer in Stokhasselt.


Het zit niet altijd mee in de bouw. Grote bedrijven gaan over de kop. Kleine hebben het moeilijk. Timmerbedrijf AOT Peter de Gouw bestaat al bijna 20 jaar. “Wij zijn er nog steeds”, zegt eigenaar Peter de Gouw. “Onze opdrachtgevers zijn particulieren. We hebben vaste klanten, die blijven terugkomen. Een aanbouw zetten, garages bouwen, een verdieping op je huis zetten, boeiboorden timmeren, kozijnen plaatsen, deuren hangen, plafonds maken, het interieur aftimmeren, dat soort klussen doen wij.”
Peter de Gouw nam in ‘93 de stap om voor zichzelf te beginnen. Dat ging goed. Van lieverlee nam hij mensen in dienst. “De langstwerkende heeft 15 jaar bij mij gewerkt. Ik had tot voor kort vier man in dienst. Nu heb ik er nog één in vaste dienst en werk ik met zzp-ers en mensen op de payroll. Op het ogenblik heb ik genoeg werk na de zomer staan. Maar vorig jaar was dat anders. Er waren nauwelijks opdrachten. Met vier man op de loonlijst, heeft me dat veel geld gekost. Toen hadden we ook nog een flinke inbraak, dat hakt er ook in. Het is geen gemakkelijk jaar geweest, kun je wel zeggen.”
Peter en zijn gezin wonen 10 jaar in de Perosistraat. Eerst woonden ze in de Vivaldistraat. “Daar had ik vier garages die ik voor opslag huurde. Ik had ook nog een loods op Kraaiven. Het was niet praktisch en werd allemaal een beetje te krap. Ik kende toen dit huis in de Perosistraat al. Van de Klundert Terazzo zat er. Ik mocht een bod op het huis en de bedrijfspanden doen toen het te koop kwam. Nu is het van ons. Ik heb een kantoor en een loods voor materialen. Achter op het terrein staat nog een loods. Die is nu in gebruik door een meubelmaker en een winkelinterieurbouwer.”
Zijn vrouw vond de Vivaldistraat gezelliger wonen, vertelt Peter. “Dat was echt een buurtje. Met sociale contacten. Ze woont al vanaf haar zesde in Stokhasselt. De buurt is achteruit gegaan, vindt ze. De Perosistraat heeft veel bedrijfspanden, kleine ondernemers die bij hun bedrijf wonen. Er staan panden leeg, je ziet dan dat daaromheen de verloedering toeslaat. Dat komt door de crisis. Maar het ligt ook aan de mentaliteit van de mensen. Het is goed om te zien dat de corporatie de flats mooi heeft opgeknapt. Je ziet dat het dan meteen beter gaat. Mensen letten weer op hun omgeving.”
Peter heeft zijn woning, kantoor en materialenloods weer helemaal op orde. Het is een staalkaart van het vakmanschap dat hij te bieden heeft. “Ik ruim elke zaterdag alles netjes op, zet het weer klaar voor de week. Mijn vrouw en ik, we doen veel in Tilburg, de mensen kennen ons”, zegt Peter. “We komen onze klanten overal tegen. Ik zou niet eens durven om slecht te werken, want dan kan ik mijn klanten niet onder ogen te komen. De mensen kletsen het zo aan elkaar door. Ze zeggen van ons dat we altijd netjes werken. We ruimen elke dag alles op. Goed werk wordt gelukkig ook doorverteld!