Elke dag nieuwe woorden

Foto 5

Koning Willem-Alexander gebruikte een nieuw woord in de Troonrede: de participatiesamenleving. Een samenleving van mensen die zelf doen en meedoen.

In Stokhasselt brengen we dit in praktijk. Wijkbewoners staan aan het roer en professionals doen een stapje terug. Een serie portretten van mensen die het heft in handen nemen.

Op maandag en woensdag komen Choi Wan Tang en Arife Gullu naar het ROC aan de Gershwinstraat om Nederlands te leren. “Goed Nederlands spreken, is belangrijk voor mijn werk in een restaurant aan het Verdiplein”, zegt Choi Wan die oorspronkelijk uit China komt. “Maar ook met mijn kind wil ik Nederlands kunnen praten. Dat is beter voor de opvoeding. Ik vind het niet altijd gemakkelijk. Maar de docenten van het ROC hebben geduld met ons!”

Toekomstdroom

“Choi Wan en Arife volgen de cursus voor gevorderden”, zegt Ans Sauer, coördinator team anderstaligen bij het ROC Tilburg/Educatie. “De Nederlandse taal heb je nodig om hier te leven en te werken. Het is gereedschap voor je dagelijkse leven. Choi Wan en Arife kunnen al veel, maar willen nog meer leren.”

“We doen erg ons best”, zegt Arife lachend. Arife verliet Turkije om samen met haar gezin in Stokhasselt een toekomst op te bouwen. “Soms rusten we een klein beetje uit in de les. Werk, gezin, huishouden en school… Het is druk. Samen met mijn man heb ik een kledingreparatiewinkel in Berkel-Enschot. Ik wil de taal echt goed leren spreken. Zodat ik mijn klanten helemaal begrijp. En niks meer aan mijn kinderen hoef te vragen. Zij hebben hun eigen huiswerk te doen. Ze kunnen niet altijd voor hun moeder klaarstaan! Mijn toekomstdroom is een supermooie winkel, met veel tevreden klanten.”

Doorzetten

In december doen Choi Wan en Arife examen op het ROC. “Dat komt goed”, zegt Choi Wan, “en anders kom ik terug naar het ROC.” Ook Arife is vol vertrouwen. “Nederlands leren, voor jezelf zorgen en je eigen geld verdienen. Doorzetten en elke dag nieuwe woorden leren. Bijvoorbeeld: landschap. In onze wijk Stokhasselt zie ik altijd bomen. Veel groen. Dat vind ik mooi.”

Foto (vlnr) Ans Sauer, Arife Gullu en Choi Wan Tang