Een lach op je gezicht!

Foto Raveena 2

Koning Willem-Alexander gebruikte een nieuw woord in de Troonrede: de participatiesamenleving. Een samenleving van mensen die zelf doen en meedoen..

In Stokhasselt brengen we dit in praktijk. Wijkbewoners staan aan het roer en professionals doen een stapje terug. Een serie portretten van mensen die het heft in handen nemen

Steunpilaar

Leuke dingen doen, luisteren, praten, boodschappen doen of samen huiswerk maken. Mentormaatje Raveena Ghisai vindt het allemaal goed. Zij is vriendin en voorbeeld in één. Precies wat sommige kinderen in Stokhasselt nodig hebben.

Als kind kun je het behoorlijk moeilijk hebben. Bijvoorbeeld vanwege problemen van je ouders. Of omdat je altijd en eeuwig de aandacht moet delen met broertjes en zusjes. Een mentormaatje kan dan het verschil maken. Bart Vriens, coördinator van Humanitas Mentormaatjes: “Een jonge mentor kan je wegwijzer en steunpilaar zijn. Gewoon door wekelijks op een vaste middag naar jouw school te komen en samen iets leuks te doen. Je hoeft een mentormaatje niet te delen met anderen.” Raveena vult aan: “En een mentormaatje vraagt ook niks. Hoogstens af en toe een lach op je gezicht!”

Duwtje

De 20-jarige Raveena is opgegroeid in Stokhasselt en zij woont er nog steeds, ook nu zij pedagogische wetenschappen studeert. “Een fijne wijk voor kinderen”, zegt Raveena, “ruimte genoeg”. Dit najaar is Raveena begonnen als mentormaatje. “Mijn studie is zo theoretisch”, aldus Raveena, “Mentormaatjes gaat over de praktijk van opgroeien. Geen boekenwijsheid, maar echte kinderen. Ik heb iets te geven, en leer er zelf ook van! Zo nodig, biedt Bart me een steun in de rug. Bart kijkt ook welk kind het beste door mij begeleid kan worden. Dat gebeurt in overleg met de school en natuurlijk de ouders. Ik vind het best spannend. Maar ik blijf dit zeker een jaar doen. Gelukkig is mijn hele familie fan van Mentormaatjes”, zegt Raveena. “Ze steunen me. Toen ik twijfelde of ik dit wel moest doen, gaf mijn moeder me het laatste duwtje: ‘Doe het maar. Je kunt het. Dat vertrouwen hoop ik door te geven.”

www.humanitasmentormaatjes.nl

Tekst: Ilse van Dongen

Foto: Jack Tummers