“Door gastvrijheid groeien mensen”

Kiemuur 6118November

Het Kiemuur wordt geleid door ervaringsdeskundigen van RIBW Brabant. Bezoekers vinden er een luisterend oor – laagdrempelig en kosteloos. Vanuit de visie dat koken en eten verbindt, is – naast het reguliere Kiemuur, waar het gesprek centraal staat – Kiemuur Kookt ontstaan. Door samen te koken en gezamenlijk te genieten van een smaakvolle maaltijd, ontstaat er verbinding in de wijk.

Een mooi initiatief om eenzaamheid tegen te gaan. Rachel Borghaerts, ervaringsdeskundige bij RIBW Brabant en initiatiefneemster van Kiemuur Kookt: “Door gastvrijheid groeien mensen. Dat zie je echt gebeuren. Mensen voelen zich veilig en krijgen hoop.”

Rachel Borghaerts, ervaringsdeskundige bij het RIBW, weet zelf als geen ander hoe het is om kwetsbaar te zijn. Om even niet mee te kunnen. Zij heeft haar eigen verhaal, een depressie en financiële zorgen maken daar deel van uit. Vastberaden vertelt ze: “Al die tijd dacht ik: als ik hier weer uit kom – en ik voelde dat ik eruit zou komen – wil ik hier iets mee doen: anderen helpen!” Ze volgde via RIBW Brabant een opleiding tot ervaringsdeskundige en verdiepte zich in de wereld van armoede. Tijdens haar stage bij Het Kiemuur enthousiasmeerde ze Contour de Twern en Stichting Tilburgse Voedselbank om de handen ineen te slaan. Nu wordt er wekelijks op twee locaties in Tilburg gekookt met voedselbankpakketten, iedereen mag aanschuiven.

Bezoekers zien groeien

“Je mag bij Kiemuur Kookt jezelf zijn. Bij ons leren mensen bovendien om weer in hun eigen kracht te staan” vertelt Rachel trots. “Ze volgen bijvoorbeeld trainingen, krijgen zorg of ze gaan hun voedselbankpakket ophalen.”

Dat mensen groeien, blijkt onder meer uit het verhaal van Shirly Karijad. Zij kwam via Quiet bij Kiemuur Kookt terecht. “Ik heb dankzij Kiemuur Kookt – eindelijk – allerlei sociale contacten willen en durven leggen. In het begin was dat heel moeilijk, omdat ik zo lang niemand zag. Ik ben namelijk elf jaar afgesloten geweest van de buitenwereld. Mijn maatschappelijk werkster wilde me al veel eerder inschrijven bij Quiet, maar ze mocht het niet van mij. Ik durfde niet. Nu wil ik geen enkele Kiemuur Kookt missen, ik kijk er echt naar uit!”

Het Kiemuur of Kiemuur Kookt bezoeken

Het Kiemuur wordt georganiseerd op 22 locaties in Tilburg en omgeving. Kiemuur Kookt vindt op maandagmiddag plaats in wijkcentrum De Ypelaar en op donderdagmiddag in wijkcentrum De Poorten. Aanmelden is niet nodig en er is geen wachtlijst, wie wil kan zo binnenwandelen.

De foto´s zijn gemaakt bij Kiemuur Kookt in wijkcentrum De Poorten,

Foto's

Kiemuur