De mensen van het Steunpunt Vrijwilligerswerk in de Ypelaer

20140123 Stokhasselt Rob Beckers 038 Logo

Lees in je eigen taal

Koning Willem-Alexander gebruikte een nieuw woord in de Troonrede: de participatiesamenleving. Een samenleving van mensen die zelf doen en meedoen

In Stokhasselt brengen we dit in praktijk. Wijkbewoners staan aan het roer en professionals doen een stapje terug. Een serie portretten van mensen die het heft in handen nemen
De balie van het Steunpunt Vrijwilligerswerk staat prima in het zicht in de hal van wijkcentrum De Ypelaer Op dinsdagochtend tref je Rose-Marie Schreuders achter de balie en op donderdagochtend Lex Teurlings. “Wij zijn het eerste aanspreekpunt voor mensen die iets willen doen voor andere mensen in de wijk,” zegt Rose-Marie.

“En natuurlijk voor mensen die even hulp nodig hebben. Je moet dan denken aan kleine hand- en spandiensten. Klusjes in en rondom huis, boodschappen halen als iemand ziek is, de tuin bijhouden of bijvoorbeeld iemand halen en brengen naar een afspraak bij het ziekenhuis.” Lex vult aan: “Ook is ons steunpunt grootleverancier van vrijwilligers voor de festivals en evenementen in Stokhasselt en in de rest van Noord. En dat zijn er nogal wat. Want er gebeurt veel in deze wijk. Het bruist hier.”

Negentig actievelingen

Op dit moment zijn er via het steunpunt ongeveer 90 vrijwilligers actief in de wijk. Mensen van alle leeftijden en uit alle werelddelen. De jongste vrijwilliger in spé die zich meldde, was twaalf jaar. Rose-Marie lacht: “Met de moeder van deze jongen heb ik een hartstikke leuk gesprek gehad. Hij komt vast terug als hij wat ouder is!”

Contact met wijkbewoners

Het getal van 90 is overigens inclusief Lex en Rose-Marie zelf. Want ook het draaiende houden van het steunpunt is vrijwilligerswerk. Rose-Marie en Lex worden daarin ondersteund door Rob Beckers, sociaal werker van ContourdeTwern. ContourdeTwern beheert zes Steunpunten Vrijwilligerswerk in de diverse stadsdelen van Tilburg. “Via mij kunnen Rose-Marie en Lex gebruikmaken van allerlei faciliteiten”, zegt Rob. “En natuurlijk ook van de kennis en ervaring van de mensen die werken bij ContourdeTwern. Rose-Marie en Lex mogen mij ‘voor hun karretje spannen’. Immers, zíj hebben het contact met de wijkbewoners. Zíj houden het steunpunt draaiende!”

Fluitend naar huis

“In de straat waar ik woon, is het vanzelfsprekend dat mensen elkaar helpen”, aldus Rose-Marie. “Maar dat geluk heeft niet iedereen. Daarom gaan we door met dit steunpunt. Ieder mens heeft wel een keer burenhulp nodig. Inclusief aandacht en een vriendelijke lach.” Lex: “Het steunpunt is onze manier om iets te doen voor de mensen van Tilburg-Noord. Na een dagdeel aan de balie gaan we fluitend naar huis. Bij een goede match helpen we twee mensen. Ook dragen we bij aan de leefbaarheid in de wijk. En we worden er zelf blij van. Wat wil je nou nog meer?”

Fotobijschrift: Vlnr Lex Teurlings, Rose-Marie Schreuders en Rob Beckers

Foto: Jack Tummers