De gouden regels van R-Sport

20140130 Stokhasselt Fayal 006 Logo

Koning Willem-Alexander gebruikte een nieuw woord in de Troonrede: de participatiesamenleving. Een samenleving van mensen die zelf doen en meedoen.

In Stokhasselt brengen we dit in praktijk. Wijkbewoners staan aan het roer en professionals doen een stapje terug. Een serie portretten van mensen die het heft in handen nemen.

Meer dan twintig jongens maken kabaal voor de deur van de sporthal in MFA De Dirigent in Stokhasselt. Zij komen voor R-Sport. Elke dinsdag- en donderdagavond kunnen de jongens hun energie kwijt. Bijvoorbeeld via slagbal, basketbal of freerunning. “We leren sporten”, zegt de twaalfjarige Alhaji Bangura, “en ook samenwerken. Daarvoor hebben we regels bedacht. Respect voor elkaar en voor jezelf vind ik de belangrijkste.”

De deur van de sporthal gaat open en de jongens komen binnen. Jaap van Loon en Nassar Chakir van Buurtsport en Faysal Settoute van R-Newt Jongerenwerk begeleiden R-Sport. Jaap en Nassar staan bij de deur en één voor één worden de jongens begroet: “Hallo, jij bent er. Goed!” Iets verderop staat Faysal: “Ga zitten jongens. We openen de les met de gouden regels. Dat weet je.”

Afspraak is afspraak

Een jongen leest de gouden regels hardop voor: kom op tijd, niet schelden, sportief gedrag, sportkleding aan, netjes omgaan met de materialen en respect voor elkaar en voor jezelf. Houd je je niet aan de regels, dan mag je tien keer opdrukken. En lukt het dan nog niet, dan doe je dat gewoon opnieuw. Afspraak is afspraak. Aansluitend begint de warming up. En ook hierbij neemt een jongere zelf de leiding: allemaal rondjes rennen en dat kan sneller!

Thuis, straat en school

Jongerenwerker Faysal legt uit waar R-Sport voor staat. “Via sport werken we met de jongens aan hun gedrag. Wat doe je wel en wat kun je eigenlijk niet maken? Hoe werk je samen, zonder schelden of slaan? En neem jij verantwoordelijkheid voor de dingen die jij moet doen? We hebben het erover. En we dóen het ook: zelf de regels oplezen, zelf de warming up doen, samen opruimen. Goed omgaan met elkaar. En het allerbelangrijkste: wat je hier leert, gebruik je. Thuis bij je ouders, op straat en op school. We praten daar ook over met de ouders en de leerkrachten van de jongens.”

Beloning

Terwijl de groep een partijtje basketbal speelt, krijgt Alhaji het laatste woord. “Sporten is leuk”, zegt Alhaji. “En soms komen er mensen iets vertellen. Over alcohol en drugs. Of over energiedrankjes. Daar moet je erg mee uitkijken. De leukste les tot nu toe vond ik Freerunning. En nog iets... Als je een periode goed meedoet, kun je een beloning verdienen. Afgelopen periode gingen we naar Duinrell. Helemaal zelf gekozen!”

Fotobijschrift: V.l.n.r. Jaap van Loon, Alhaji Bangura, Faysal Settoute en Nassar Chakir.

Foto: Jack Tummers