De eindejaarslichtboom van Stokhasselt

20131211 Stokhasselt Van Ingen De Rooy 10 Logo12

Koning Willem-Alexander gebruikte een nieuw woord in de Troonrede: de participatiesamenleving. Een samenleving van mensen die zelf doen en meedoen.

In Stokhasselt brengen we dit in praktijk. Wijkbewoners staan aan het roer en professionals doen een stapje terug. Een serie portretten van mensen die het heft in handen nemen.

Elk jaar staat ‘ie er weer: de eindejaarslichtboom in de hal van de flat aan de Mascagnistraat. En ook de posters met nieuwjaarswensen ontbreken niet. In het Turks, Nederlands, Arabisch, Somalisch en Chinees.Want in de flat wonen vele nationaliteiten. Bewoner Jan de Rooij hangt de wensen op en regelt de boom. “Ik spreek niet alle talen”, lacht Jan, “en dan gaat er wel eens wat mis. Dit jaar had ik de spreuk in het Chinees ondersteboven gehangen. Een medebewoner kwam me dat vertellen. Mooi! Met elkaar houden we het leefbaar in de flat.”

Grote betrokkenheid

Jan is gekend in de Mascagnistraat. Al meer dan 25 jaar is hij actief bij bewonersinitiatieven. De speeltoestellen bij de flat, de hondenuitlaatplaats of de werkgroep Mascagni Verde… Jan is erbij of Jan weet ervan. Niet uit bemoeizucht, maar uit grote betrokkenheid. “Het is gezellig hier”, aldus Jan. “Ik houd van de verhalen van zo veel verschillende mensen.”

Handen uit de mouwen

Wijkregisseur Helmy van Ingen komt Jan regelmatig tegen. “Als wijkregisseur kijk ik wat er nodig is en wie er de handen uit de mouwen wil steken”, zegt Helmy. “Met Jan en de andere vrijwilligers in Stokhasselt is het goed samenwerken. Samen hebben we bijvoorbeeld de hondenuitlaatplaats achter de hoge Mascagniflat gerealiseerd. De helft van wat er nodig is, weet ik en de andere helft weten wijkbewoners zoals Jan. En vinden we elkaar, dan komt het vaak ook voor elkaar.”

Samen

Jan is ook actief geweest in het plan Mascagni Verde. Tegenover de flat stond jarenlang basisschool De Regenboog. Toen de school gesloopt werd, lag het terrein braak. Verpaupering was een risico. Samen met Helmy hebben Jan en andere buurtgenoten gezorgd voor een speel- en ontmoetingsplek en ook een barbecueplaats. Jan: “Het is nu aan ons om de boel netjes en heel te houden. Eén ding staat nog op mijn verlanglijstje: een familieschommel. Zo’n rond geval waar een stel kinderen samen op kan. Want samen is gewoon leuker. Niet alleen aan het einde van het jaar, bij onze boom. Maar op alle dagen van het jaar.”

foto v.l.n.r Jan de Rooij en Helmy van Ingen