Bolus en börek bij Brood & meer

Brood  Meer

De derde generatie bakker staat aan het roer bij Brood & meer. Per 1 oktober opende de zaak aan het Verdiplein.

De familie Ivak nam de bakkerij van Van Gastel over en maakte er een Turkse en Nederlandse bakkerij van. Vader Ibo en zoon Sinan, gesteund door zijn vrouw Michelle, voelen zich thuis aan het Verdiplein.

Zoals de naam al zegt biedt de bakkerij nu meer dan alleen brood. Kijk maar voor het assortiment op de facebookpagina, www.facebook.com/bakkerijbroodenmeer). Sinan: “We hebben een groot deel van de klanten van Van Gastel kunnen behouden, we zijn dankbaar dat ze ons die kans geven. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat lukken. Geduld hebben en hard werken, mijn vader en mijn vrouw staan achter me, dan durf je ook meer aan. In het begin hadden we 80 procent Nederlandse klanten, nu zien we meer verschillende nationaliteiten in de winkel. We willen laagdrempelig zijn voor alle culturen, door zoveel als mogelijk rekening te houden met ieders wensen.”

Uitdaging
Sinans opa had de eerste Turkse bakkerij in Tilburg, bakkerij Vatan aan de Piushaven. “We hebben het vak in de praktijk geleerd. Door te kijken en te doen. Met mijn vader had ik bakkerij Hicret aan de Korvelseweg.” Met Sinan gaat de familie dus de derde generatie bakkers in. Hij lacht als hij vertelt hoe de koop van de winkel verliep: “Het ging zo snel, ik wist niet dat de bakkerij te koop stond. Maar mijn vader nam me ineens mee naar het Verdiplein: ‘Ik heb een verrassing voor je’, zei hij. ‘Kijk!’. Ik zag bakker Saada, bedoel je die? vroeg ik. ‘Nee’, zei hij. Marhaba dan? ‘Nee’ zei hij. De chinees? ‘Ook niet’. Ik zag bakkerij Van Gastel, zo chique, ik zei: Nee toch, niet die? ‘Jawel!’ zei mijn vader. Ja, ik was echt onder de indruk door de uitstraling van de winkel. En dat assortiment! We waren vanouds gewend aan vijf verschillende broden. Mijn vader, die houdt wel van een uitdaging!”

Verdiplein
Heeft het Verdiplein een slechte naam? Ach, zegt Sinan met een knipoog, “Als je de Korvelseweg gewend bent, valt het hier nog wel mee. Op die straat gebeurt van alles. Daar is het altijd druk, veel verkeer en moet je best vaak mensen aanspreken als ze iets doen wat je niet wilt. Dat is hier heel anders. Sommigen zeiden tegen me, wat ga je daar zoeken op het Verdiplein? Als er iets is dan zeg je het gewoon, dat was ik op de Korvel wel gewend. En hier op het Verdiplein is het echt rustig.”

Nederlandse bakker
Sinan vertelt dat Toon van Gastel hen nog vaak helpt in de zaak. “Voor ons is dat erg fijn omdat de koop zo snel is gegaan, en ik denk stiekem dat het voor hem best lastig is om ineens helemaal te stoppen. Het was zijn lust en zijn leven. De Nederlandse bakker die bij Van Gastel werkte, werkt nu voor ons. Hij komt 's nachts het Nederlandse brood maken, hier zijn we erg blij mee. Mijn vader bakt ‘s nachts het Turkse brood. Mijn vrouw Michelle helpt op zaterdag in de winkel.” De winkel is open van 8.00u tot 18.00u. Op zondag en maandag is de winkel gesloten. “We overwegen de maandag open te gaan. We verkopen inmiddels ook al Turkse yoghurt, kaas en andere ontbijtproducten.”