Boerenkool in Stokhasselt

In 2001 huurde Victoria Val Davies een kamer in een flat in Stokhasselt. Als vluchteling was zij uit Sierra Leone naar Nederland gekomen. Victoria wilde in Tilburg een bestaan opbouwen. Dat is goed gelukt.

Victoria combineert haar baan in de thuiszorg met de zorg voor haar dochter Blessing. De vrije uren gaan naar de Vereniging Sierra Leone; Victoria is voorzitter van de vereniging. Sinds 2001 is er veel veranderd in het leven van Victoria. Eén ding is hetzelfde gebleven: zij woont nog steeds in Stokhasselt. Met veel plezier.


Elkaar kennen
Victoria werkt als thuishulp bij Thebe in Tilburg Oud-Noord. “Werk is fijn”, aldus Victoria, “iedere dag de deur uit. Dat doet een mens goed. Maar ik ben ook veel thuis. Stokhasselt heeft goede kanten. Er is het winkelcentrum, mijn dochter gaat hier naar school en de bibliotheek is vlakbij. De markt op vrijdag is ook een pluspunt. Je treft er veel verschillende mensen. Vanuit mijn cultuur ben ik gewend dat mensen elkaar helpen als het nodig is. In onze vereniging ontmoeten we elkaar. Het liefste wil ik dat óók in onze flat en in mijn woonwijk: contacten leggen en elkaar leren kennen. Niet iedereen denkt er zo over. Mensen hebben het druk. En er zijn mensen die geen zin hebben in een praatje met anderen. Ik blijf het belangrijk vinden. Als we elkaar kennen, gaat het vaak beter.”


Samen eten
Deze winter ging Victoria een keer uit eten bij Resto VanHarte in de wijk. Er stond boerenkool op het menu. “Samen eten is een goede manier om elkaar te leren kennen”, lacht Victoria. “Ik zou best recepten willen uitwisselen met buurtgenoten. Mijn dochter en ik, wij worden langzamerhand Nederlanders. Maar wij eten geen Nederlandse kost. Ik weet niet hoe ik dat moet klaarmaken. Ik wil het graag leren want die boerenkool was hartstikke lekker.”