Als een wervelwindje

Foto 6

Koning Willem-Alexander gebruikte een nieuw woord in de Troonrede: de participatiesamenleving. Een samenleving van mensen die zelf doen en meedoen.

In Stokhasselt brengen we dit in praktijk. Wijkbewoners staan aan het roer en professionals doen een stapje terug. Een serie portretten van mensen die het heft in handen nemen.

Schoon, heel en veilig. Daarvoor gáán Chantal Vervuren en Miranda Corvers. Samen met huismeester Jamie Maes van WonenBreburg en met hulp van veel kinderen houden zij de boel rondom de Perosiflat schoon. “Een schone woonomgeving is voor iedereen fijn”, zegt Miranda. “En als wij het goede voorbeeld geven, steken andere buurtbewoners misschien ook een handje toe.”

“Maar we zijn geen schoonmaakpolitie hoor!” roept Chantal, “we beginnen gewoon. Ieder die wil, kan meedoen. Gezellig. Zo leer je elkaar in de buurt op een andere manier kennen. Vooral de kids zijn super enthousiast! Toen ik deze zomer vroeg wie er wilde helpen, had ik meteen twintig kinderen aan m’n broek hangen. Samen hebben we de parkeerplaats voor en ook het terrein achter de flat schoongemaakt.”

Troep opruimen

Huismeester Jamie: “Iedere zomer hebben we vanuit WonenBreburg het Troepers-project: we vertellen kinderen dat het niet OK is als er rotzooi op straat ligt. En we gaan samen aan het werk: troep opruimen! Aansluitend is het de bedoeling dat buurtbewoners het zelf overnemen. In de Perosiflat heb ik daarvoor geen reclame hoeven maken. Miranda en Chantal waren meteen van de partij. Ik zorg voor de spullen: vegers, vuilniszakken, prikstokken, iets lekkers voor de kinderen. En zijn er vragen, dan ben ik altijd bereikbaar. Als WonenBreburg zijn we betrokken in en bij de wijk.”

Miranda: “Het idee wordt gedragen door Jamie. Daardoor komen wij er verder mee. Chantal en ik zien het als een begin. We hebben nog veel meer ideeën over wat we in de buurt kunnen doen. Aan de kinderen zal het niet liggen. Laatst kondigden we aan dat we samen blad gingen ruimen. Zodat niemand zou uitglijden op de stoep. Dat ging als een wervelwindje door de flat. Voor veel kinderen is het gewoon een leuke activiteit. Lekker buiten, met een snoepje als beloning.”