1531065129 <![CDATA[Stokhasselt]]> http://www.stokhasselt.nl/index.php Laatste nieuws Stokhasselt nl Copyright stokhasselt.nl 2018-06-29 <![CDATA[Inschrijving Vrijmarkt Parkfestival]]> http://www.stokhasselt.nl/site/laatste-inschrijfmogelijkheid-vrijmarkt-parkfestival http://www.stokhasselt.nl/site/laatste-inschrijfmogelijkheid-vrijmarkt-parkfestival#When:06:44:00Z Tijdens het Parkfestival in het Ypelaerpark op zaterdag 1 en zondag 2 september is er ook een grote vrijmarkt. Persoonlijk aanmelden en betalen kan in de zomervakantie op woensdag 18 juli en 1 en 15 augustus van 16 tot 17 uur. Inschrijven via e-mail kan altijd. Vraag een inschrijfformulier aan via parkfestival@tilburg-noord.nl of download het hier.

]]>
2018-07-04T06:44:00+00:00
<![CDATA[Wijkkrant Noord editie 4, juni 2018.]]> http://www.stokhasselt.nl/site/wijkkrant-noord-editie-4-juni-2018 http://www.stokhasselt.nl/site/wijkkrant-noord-editie-4-juni-2018#When:15:58:00Z De Wijkkrant Noord is weer uit! Boordevol informatie voor Tilburg Noord. Lees hem hier digitaal (12,5 MB).

]]>
2018-06-25T15:58:00+00:00
<![CDATA[Wijkkrant Noord editie 3, mei 2018.]]> http://www.stokhasselt.nl/site/wijkkrant-noord-editie-3-mei-2018 http://www.stokhasselt.nl/site/wijkkrant-noord-editie-3-mei-2018#When:14:01:00Z De Wijkkrant Noord is weer uit! Boordevol informatie voor Tilburg Noord. Lees hem hier digitaal (2,18 MB).

]]>
2018-05-03T14:01:00+00:00
<![CDATA[Huisartsenpraktijk Stokhasselt]]> http://www.stokhasselt.nl/site/huisartsenpraktijk-stokhasselt http://www.stokhasselt.nl/site/huisartsenpraktijk-stokhasselt#When:18:15:00Z Huisartsenpraktijk Stokhasselt opent op 1 mei haar deuren.
Deze praktijk is te vinden bij de Montfortkerk.
De ingang is aan de achterzijde: Scarlattistraat nr. 8.
Telnr: 013- 542 5949
 

In de praktijk zijn 3 huisartsen werkzaam, nu nog waarnemend.
Verder zijn er werkzaam: een praktijkverpleegkundige voor chronisch zieken,
een diabetesverpleegkundige, een praktijkondersteuner van de GGZ
en enkele doktersassistentes.

Het inschrijfformulier(Nederlandes of Engelstalige versie) is te downloaden
via de website praktijkstokhasselt.nl
Patiënten die ingeschreven staan bij STEP-huisartsenpraktijk hoeven zich niet opnieuw aan te melden, aangezien STEP huisartsenpraktijk nu Huisartsenpraktijk Stokhasselt wordt.

Op korte termijn komt er ook een 24-uurs service voor het ophalen van medicijnen via een medicatierobot, via een sms of mailcode kan er medicatie opgehaald worden.
Verdere info hierover volgt nog.
Houd de website hiervoor in de gaten.

Inschrijfformulier Nederlands download hier.

Inschrijfformulier Engels download hier.

Start werkzaamheden parkeerterrein huisartsenpraktijk Stokhasselt.

]]>
2018-04-30T18:15:00+00:00
<![CDATA[Wandel4daagse Tilburg Noord in 2018 groot succes!]]> http://www.stokhasselt.nl/site/wandel4daagse-tilburg-noord-in-2018-groot-succes http://www.stokhasselt.nl/site/wandel4daagse-tilburg-noord-in-2018-groot-succes#When:17:23:00Z De Wandel4daagse in Tilburg Noord werd dit jaar gehouden op 16, 17, 18 en 19 april. Er liepen 390 kinderen en naar schatting 200 ouders mee. Het weer was goed en de sfeer zat er weer goed in.

Er werd veel gewandeld en ook gezongen, gelachen, en veel gepraat onderweg. Bekijk de foto's op deze website.

]]>
2018-04-30T17:23:00+00:00
<![CDATA[SAMENWERKING WIJKRADEN TILBURG-NOORD]]> http://www.stokhasselt.nl/site/samenwerking-wijkraden-tilburg-noord http://www.stokhasselt.nl/site/samenwerking-wijkraden-tilburg-noord#When:20:09:00Z De afgelopen jaren zijn de beide wijkraden in Tilburg-Noord (Wijkraad Stokhasselt en Noordraad Heikant/Quirijnstok) steeds meer gaan samenwerken. In november 2016 hebben de besturen een intentieverklaring getekend om te komen tot een federatie. In het afgelopen jaar is een federatiebestuur i.o. gevormd en is een overlegstructuur ontwikkeld, zijn taken verdeeld tussen het overkoepelend bestuur en de wijkraden en is een jaarplanning gemaakt.

Eind 2017 hebben de beide wijkraden deze ontwikkeling geëvalueerd en geconcludeerd dat de samenwerking moét worden voortgezet!

De eerder voorgenomen federatie krijgt wel een andere insteek. We willen geen formele registratie bij de Kamer van Koophandel. Dat is onnodige rompslomp en gezien het onderlinge vertrouwen helemaal niet nodig. We kiezen gewoon voor een samenwerkings-verband. Een samenwerkings-verband met een overeenkomst, dat wel. En daarmee gaat de in gang gezette samenwerking gewoon vrolijk verder; in externe overleggen, met gezamenlijk werkgroepen, met het samen organiseren en financieren van evenementen, met een gezamenlijke pagina in deze wijkkrant, en last but not least; met het verder uitvoering geven aan het samen opgestelde Manifest.
Uiteraard treedt de samenwerking alleen op bij gezamenlijke onderwerpen. De wijkgerelateerde items blijven bij de afzonderlijke wijkraden liggen, die ook voor de hiërarchisch aansturing zorgen.

De samenwerkingsovereenkomst is op 11 april 2018 feestelijk ondertekend door vertegenwoordigers van de Wijkraad Stokhasselt en Noordraad Heikant/Quirijnstok. Uiteraard in het bijzijn van de leden van beide wijkraden.

Oh ja, het samenwerkingsverband heeft een naam: Samenwerking Wijkraden Nieuw Noord, afgekort SWNN. Wen maar vast aan die afkorting want die zult u nog vaak tegenkomen.

]]>
2018-04-12T20:09:00+00:00
<![CDATA[Activiteitenkrant voorjaarseditie Stokhasselt/Vlashof]]> http://www.stokhasselt.nl/site/activiteitenkrant-najaar http://www.stokhasselt.nl/site/activiteitenkrant-najaar#When:13:57:00Z Tweemaal per jaar geeft de wijkraad Stokhasselt een speciale activiteitenkrant uit voor de wijk Stokhasselt en het westelijke deel van de wijk Heikant (=Vlashof). Wijkcentrum 'de Ypelaer' is het bruisende middelpunt voor dit deel van Tilburg-Noord.
De voorjaarseditie van de activiteitenkrant is inmiddels bezorgd.

De Werkgroep Activiteiten van de wijkraad organiseert regelmatig activiteiten in 'de Ypelaer' waarbij ontmoeting en gezellig samenzijn een belangrijke rol spelen. Maar het wijkcentrum zelf is niet de enige locatie voor die activiteiten. Als de weersomstandigheden het mogelijk maken om buitenactiviteiten te organiseren, dan gebeurt dat ook vaak in het Ypelaerpark dat direct grenst aan het wijkcentrum.
In de activiteitenkrant wordt ook aandacht besteed aan enkele andere organisaties die voor de bewoners van Stokhasselt en Vlashof actief zijn.
Wijkbewoners die ideeën hebben voor activiteiten - en daar liefst zelf een rol als vrijwilliger bij willen spelen - kunnen zich melden via: activiteiten@stokhasselt.nl.

]]>
2018-04-05T13:57:00+00:00
<![CDATA[Wijkkrant Noord editie 2, maart 2018.]]> http://www.stokhasselt.nl/site/wijkkrant-noord-editie-2-maart-2018 http://www.stokhasselt.nl/site/wijkkrant-noord-editie-2-maart-2018#When:14:14:00Z De Wijkkrant Noord is weer uit! Boordevol informatie voor Tilburg Noord. Lees hem hier digitaal (2,74 MB)

]]>
2018-03-30T14:14:00+00:00
<![CDATA[Scholen in Tilburg Noord zaaien én oogsten met Albert Heijn Wagnerplein en Groenrijk Tilburg]]> http://www.stokhasselt.nl/site/scholen-in-tilburg-noord-zaaien-en-oogsten-met-albert-heijn-wagnerplein-en http://www.stokhasselt.nl/site/scholen-in-tilburg-noord-zaaien-en-oogsten-met-albert-heijn-wagnerplein-en#When:11:34:00Z De lente staat voor de deur en wat is er nu leuker voor kinderen dan aan de slag te gaan met het kweken van eigen groenten en fruit. Dit is natuurlijk dé periode om te starten zodat er later in de lente, zomer of herfst geoogst kan worden.

En dit jaar wordt er ook op scholen in Tilburg Noord flink gekweekt. Albert Heijn Wagnerplein en Groenrijk Tilburg helpen namelijk scholen uit Tilburg Noord met het sparen van zoveel mogelijk moestuintjes voor een leuk, leerzaam en gezond lesprogramma. Naast dat scholen kunnen sparen gaat Groenrijk Tilburg door middel van een workshop 'Moestuinieren' met ze aan de slag om er een echt succes van te maken.


Hoe werkt het dan? Bij Albert Heijn krijg je van maandag 26 februari tot en met 11 maart een moestuinpotje voor iedere € 15 aan boodschappen. Deze moestuintjes kun je natuurlijk mee naar huis nemen maar je maakt scholen in Tilburg Noord heel blij als je het moestuintje doneert aan een school naar keuze. Na afloop van deze 2 weken is het tijd voor actie en gaan de leerlingen ook daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken.


Daar krijgen ze natuurlijk de nodige hulp bij. Groenrijk Tilburg organiseert in maart een zestal workshops waar de scholen aan kunnen deelnemen en ze aan de slag gaan met echte moestuinexperts.


Daarnaast komt er ook nog een kleurplatenwedstrijd met leuke prijzen, beschikbaar gesteld door AH Wagnerplein en Groenrijk Tilburg. Op beide locaties kunnen kleurplaten worden opgehaald en ingeleverd.


Deze actie van team Albert Heijn Wagnerplein en Groenrijk Tilburg draagt bij aan Jongeren op Gezond Gewicht Tilburg.

]]>
2018-02-28T11:34:00+00:00
<![CDATA[Repair Café: Weggooien? Mooi niet!]]> http://www.stokhasselt.nl/site/weggooien-mooi-niet http://www.stokhasselt.nl/site/weggooien-mooi-niet#When:08:28:00Z Het Repair Café van Tilburg-Noord is iedere eerste zaterdag van de maand open van 11 tot 15 uur. Hier kunnen je kapotte spullen gerepareerd worden door kundige vrijwilligers. Er is divers materiaal en gereedschap aanwezig, zodat kleine reparaties direct uitgevoerd kunnen worden. Je kunt al doende leren hoe je iets een volgende keer eventueel zelf kunt maken.

Je bent welkom met vragen op allerlei gebied. Er zijn reparateurs aanwezig voor bijvoorbeeld fietsen, kleding en textiel, computers en (klein) huishoudelijke apparaten (elektronica).

Deelname
Deelname is gratis, al hopen we dat u ook weer iets terug wilt doen voor anderen, door uw vaardigheden of kennis te delen, zoals een kopje koffie inschenken, tuinier tips geven of wat uw talent ook is. Een vrijwillige bijdrage in de kosten is ook van harte welkom.

Vrijwilligers
Woont u in (de omgeving van) Tilburg Noord, bent u handig én vindt u het leuk om uw talent in te zetten om anderen te helpen? Meld u dan aan als Repair Café vrijwilliger!

Voor meer info en aanmeldingen:
mail naar vrijwilligerssteunpuntnoord@contourdetwern.nl
of bel naar wijkcentrum De Ypelaer, 013-4552928.

]]>
2018-02-25T08:28:00+00:00
<![CDATA[Met een goede opvoeding groeien kinderen op als mooie bloemen.]]> http://www.stokhasselt.nl/site/met-een-goede-opvoeding-groeien-kinderen-op-als-mooie-bloemen http://www.stokhasselt.nl/site/met-een-goede-opvoeding-groeien-kinderen-op-als-mooie-bloemen#When:14:18:00Z Regelmatig schrijft Firouze uit Iran een gedicht voor onze site. Dit keer geen gedicht maar een verhaal waarin ze aangeeft hoe belangrijk een goede opvoeding voor kinderen is. Ze plaatst een kritische kanttekening bij het materialisme in de kinderjaren. Onze bewondering voor de dichterlijke wijze waarop ze haar mening geeft. De redactie.

De jongen heeft heel snel mooie kleren aangetrokken en een beetje parfum op zijn gezicht gedaan.
Hij denkt na over zijn eigen liefde, want hij houdt van een mooi en prachtig meisje. Wanneer hij naar haar kijkt vergeet hij alle problemen die in zijn hoofd zitten. Vandaag is een heel belangrijke dag voor hem want hij heeft een afspraak met haar. Hij denkt terug aan een maand geleden toen hij haar voor het laatst heeft gezien. Hij heeft er moeite mee om samen te gaan wonen met het meisje. Hij denkt alleen aan zich zelf, praat op harde toon tegen het meisje en zegt tegen haar dat hij niet wil trouwen.


Het meisje huilt, kijkt naar de jongen en zegt: ”ik hou van je en wil al een paar jaar met je samen zijn. Ik heb al een paar goede kansen verloren laten gaan. Vroeger hield je heel erg veel van me en ik ook van jou. Ik wil weten wat er gebeurd is. Je denkt niet na over je eigen toekomst; waarom moeten we zo lang wachten?”.


De jongen antwoordt: ”Nee ik kan het niet, ik ben er nog niet aan toe om te trouwen. Ik durf niet te beslissen, ik houd van je maar ik kan nog niet met je trouwen”.


Het meisje vraagt: “ waarom kan het niet? We hebben het toch samen afgesproken en nu is het tijd om te trouwen. Ik heb al een paar jaar op je gewacht, ben ouder geworden  en heb daardoor een paar goede kansen met andere jongens gemist. Hoe kun je alleen maar aan jezelf denken en mij niet betrekken bij je plannen voor de toekomst. Er is iets gebeurd! Zeg het me, waarom ben je zo hard tegen mij en speel je met mijn liefde en toekomst. Ik kan het niet geloven”.


In haar hart steekt een grote storm op en ze voelt de verandering. Ze loopt zo maar door de straat, weet niet waar naar toe. De omgeving ziet er ook heel verdrietig uit want een belangrijk plan is in de regen gevallen net als haar leven.


In het hart van de hemel steekt net als in het hart van het meisje een storm op. Een regenwolk daalt neer en in de ogen van het meisje zit ook een regenwolk en een druppel springt naar buiten vanuit haar mooie ogen. In de hemel draait de wind; ze draait en draait en de regen klettert op de grond. Ze wordt nat van de regen en tranen vloeien uit haar ogen. Ze loopt hard en huilt.


De storm in haar hart gaat druk te keer en de druppels stromen als regen uit haar ogen. Ze vraagt zich af waarom hij over haar toekomst, leven en liefde niet aardig denkt en hij zonder enig overleg deze voor haar zo erge beslissing heeft genomen. Waarom was hij niet eerlijk tegen haar, waarom durfde hij niet eerlijk te zijn?


Durft hij niet zelfstandig te worden?


Dat is het probleem en dit wordt veroorzaakt door de ouders die hun kinderen niet genoeg leren hoe ze zich in belangrijke situaties moeten gedragen omdat ze dat zelf ook niet hebben geleerd. Hoe kun je dan je kinderen helpen? Dus let op jongeren en oudere mensen: je mag niet met de toekomst van anderen spelen want dan kun je van jezelf niet zeggen dat je een goed mens bent.


Ik denk dat alle ouders wanneer ze een baby gekregen hebben zich heel goed moeten afvragen hoe ze de baby moeten opvoeden. Ze moeten de kinderen eerst heel goed laten spelen en wanneer ze een beetje groter worden met ze praten over wat ze moeten doen. Ze moeten kinderen leren om sommige dingen zelf te doen, maar laat ze niet alles doen wat ze willen. Ouders moeten kinderen niet dure dingen laten kopen en dan denken dat ze het beste hebben gedaan. Ouders hebben computers en andere dingen voor ze gekocht maar jammer genoeg zijn de kinderen daar niet tevreden mee.


Ze vechten met andere kinderen op school en wanneer ze thuis komen luisteren ze niet naar hun ouders. De ouders worden daar verdrietig van maar stellen zich niet de vraag wat de oorzaak is. Ze zouden meer aandacht aan de opvoeding moeten geven i.p.v. dingen voor hen te kopen. Ouders moeten hen zeggen wat belangrijk is voor hun toekomst en helpen uit hun eigen ervaring met advies voor het plannen van de toekomst. Laat kinderen zelf leren en doorkrijgen hoe ze eerlijk moeten zijn. Als kinderen dat van jongs af aan dat leren zijn ze, als ze groot zij geworden, niet meer zo afhankelijk van vader of moeder.


Men mag geen misbruik van andere mensen maken. Maar hoe moet je je gedragen op school, op de universiteit op een feestje of in de bioscoop? Jammer genoeg is de oorzaak van slecht gedrag van kinderen meestal terug te voeren op de thuissituatie. Ze zien de problemen en ruzies tussen vader en moeder en vragen zich af waarom die samen getrouwd zijn. De kinderen leren daarvan dat ze niet durven te trouwen en een eigen gezin te stichten. Ze zijn bang om daarna net als hun ouders te gaan scheiden en zo komen al deze erge dingen in het hoofd van een mooi zacht kind.


Hoe kan een kind zelfstandig worden? IK denk dat als ouders trouwen en kinderen krijgen ze moeten proberen om zacht en gevoelig  met hen om te gaan. Als ze boos zijn op elkaar  moeten ze geduld hebben, niet vechten en netjes met elkaar praten zodat het kind zichzelf veilig voelt. De eerste opvoeding begint thuis. Dat wil niet zeggen dat ze allerlei dure spullen zoals telefoons, merkkleding, spelletjes e.d. kunnen krijgen en dat daarmee de opvoeding klaar is. Als ze cadeautjes willen kopen moeten ze eerst goed studeren en aardig zijn en respect tonen voor iedereen. Als ze zo handelen leren ze hoe ze zich moeten gedragen en daarmee andere mensen geen pijn te doen. Zo leren ze ook zelfstandig te worden. Eigenlijk hebben kinderen een goede opvoeding nodig om zelfstandig te kunnen worden.


Ik hoop dat alle ouders een goede opvoeding aan hun kinderen zullen geven. Een goede opvoeding is voor kinderen belangrijker dan dure merkkleding en de mooiste spelletjes. We moeten veel aandacht aan onze kinderen geven.


“Ja, ja dat klopt; ouders moeten eerst een goede opvoeding geven”, zegt het meisje bij zichzelf terwijl ze in de regen loopt, nat wordt en niet weet waar ze naar toe gaat.


Er zijn een paar maanden overheen gegaan met de problemen. De jongen blijft bij zijn beslissing en het meisje is nog steeds verdrietig en moet nog veel huilen.


Een maand later – de jongen mist het meisje heel erg – belt hij op. Hij houdt nog steeds van haar. Het meisje neemt de telefoon niet op. Daarop stuurt hij een sms’je. Het meisje is nog steeds boos en zegt bij zichzelf “ oh oh mijn God, waarom kan hij geen goede beslissing nemen?”. Maar ze denkt “ik houd nog steeds van hem” en dan antwoordt ze: “laten we een afspraak maken en veel met elkaar praten”. Maar helaas: de jongen durft nog niet de beslissing te nemen om in de toekomst met het meisje te gaan samen wonen. Hij wil gewoon doorgaan als vrienden en daardoor speelt hij een spelletje met de toekomst van het meisje.


Ik hoop dat op een goede dag er een wonder gebeurt en de jongen -  en dat geldt voor alle jongeren met een goede opvoeding – zelfstandig de juiste beslissing neemt en niemand pijn doet. Dat kan alleen als ouders aandacht aan hun kinderen besteden. “Kinderen zijn mooie bloemen en zachtaardig als ze een goede opvoeding hebben gekregen”.


Ja, een goede opvoeding is heel belangrijk.
Firouze uit Iran.
 

]]>
2018-01-24T14:18:00+00:00
<![CDATA[Taaltafels in het VerHalenHuis]]> http://www.stokhasselt.nl/site/taaltafels-in-het-verhalenhuis http://www.stokhasselt.nl/site/taaltafels-in-het-verhalenhuis#When:14:23:00Z De Nederlandse taal beter leren, door met elkaar te praten. De Bibliotheek Wagnerplein en het Ronde Tafelhuis zijn gestart met TaalTafels. Voor iedereen, die graag wil oefenen, met spreken in ’t Nederlands. De  TaalTafels zijn op donderdag, steeds van 14.00 uur tot 15.00 uur.

Samen praten in een klein groepje met andere wijkbewoners, over verschillende onderwerpen en thema’s, door middel van eigen verhalen, boeken, foto’s en spelletjes.
Na een geslaagde pilotperiode hebben de Bibliotheek en het Ronde Tafelhuis besloten verder te gaan met de TaalTafels.
Onder begeleiding van medewerkers van het Ronde Tafelhuis en de Bibliotheek kunnen deelnemers oefenen, elkaar helpen en van elkaar leren. Er wordt geen les gegeven.
Wanneer: elke week op donderdag, van 14.00 uur tot 15.00 uur.
 

De koffie en thee staan klaar.

De toegang is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Het VerHalenHuis: Wagnerplein 101, elke donderdag - 14.00 uur tot 15.00 uur.

]]>
2018-01-20T14:23:00+00:00
<![CDATA[Normen Voedselbank per 1 januari aanzienlijk verhoogd.]]> http://www.stokhasselt.nl/site/normen-voedselbank-per-1-januari-aanzienlijk-verhoogd http://www.stokhasselt.nl/site/normen-voedselbank-per-1-januari-aanzienlijk-verhoogd#When:11:50:00Z Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de gezamenlijke voedselbanken in november van het vorig jaar is overeenstemming bereikt om de normen om in aanmerking te kunnen komen voor een voedselpakket aanzienlijk te verhogen. Doel van deze bijstelling is om meer gezinnen gebruik te kunnen laten maken van de Voedselbank.

Als basis voor het vaststellen van de toekenningscriteria is uitgegaan van door het NIBUD berekende bedragen voor het basis behoeftenpakket: de minimale uitgaven van een zelfstandig huishouden op bijstandsniveau aan onvermijdbare basale zaken zoals voedsel, kleding en wonen. Ook de uitgaven aan enkele andere moeilijk te vermijden posten (bijv. enkele verzekeringen, niet-vergoede ziektekosten en persoonlijke verzorging) zijn meegeteld.


De nieuwe normbedragen zijn als volgt vastgesteld:
Basisbedrag per huishouden: € 130,-.
Per persoon: € 85,-.

 

De nieuwe normbedragen per maand per gezin worden dan (voorbeelden):
1 persoon was € 200, wordt € 215
2 volwassenen was € 280, wordt € 300
1 volwassene en 1 kind was € 280, wordt € 300
1 volwassene en 2 kinderen was € 360, wordt € 385
2 volwassenen en 2 kinderen was € 440, wordt € 470
1 volwassene en 3 kinderen was € 440, wordt € 470


Doordat er met meer aftrekposten rekening wordt gehouden (  verschil is ongeveer €70,- ) loont het misschien de moeite om een nieuwe aanvraag in te dienen als u voorheen net boven de grens zat.


Aanvragen kunt u indienen bij de diverse maatschappelijk instanties zoals in Noord bijvoorbeeld via het IMW gevestigd in het MFA De Dirigent. U moet dan eerst een afspraak maken: 013-5478910.

U kunt ook op dinsdagochtend tussen 9.30 en 11.30 uur even langs komen bij de Ypelaer en vragen naar Lex Teurlings voor meer informatie.

]]>
2018-01-05T11:50:00+00:00
<![CDATA[Below the Line • Armoede in Nederland (Korte Documentaire)]]> http://www.stokhasselt.nl/site/below-the-line-armoede-in-nederland-korte-documentaire http://www.stokhasselt.nl/site/below-the-line-armoede-in-nederland-korte-documentaire#When:15:58:00Z Armoede is relatief. Weinig mensen beseffen dat er wel degelijk armoede bestaat in een welvarend land als Nederland. In deze korte documentaire vertelt Sjan haar persoonlijke verhaal. Haar ervaringen worden aangevuld met toelichtingen en ideeën vanuit de gemeente Tilburg en de Voedselbank.

Productie: Anne-Lotte Wijne, Eric van Helden, Gijs Wijnands, Martijn Kemmeren en Sanam Vaswani Camera/Kleurcorrectie: Janno Verharen Editing: Martijn Kemmeren Muziek: Martijn Kemmeren Sersal Studio Met dank aan: Gemeente Tilburg, Hans Kokke, Joke Roovers, Lex Teurlings, Marius de Jong, Quiet 500, Sjan van Spaendonk, Voedselbank Tilburg (Noord) en Wijkcentrum in de Boomtak Zien wat de Voedselbank nog meer doet? Ga naar: https://voedselbankennederland.nl Deze korte documentaire is gemaakt naar aanleiding van een opdracht van Tilburg University. [Subtitles available in Dutch & English] © 2017

Heeft u vragen over de Voedselbank, kom dan op dinsdagochtend tussen 9,00 en 12.00 uur naar de Ypelaer.

]]>
2017-12-05T15:58:00+00:00
<![CDATA[Wijkrestaurant in de Ypelaer]]> http://www.stokhasselt.nl/site/wijkrestaurant-in-de-ypelaer http://www.stokhasselt.nl/site/wijkrestaurant-in-de-ypelaer#When:12:41:00Z Elke week op woensdag wordt er een 3-gangenmaaltijd verzorgd in het wijkrestaurant in 'de Ypelaer'. De normale prijs hiervoor is € 6,00 maar via de Meedoenregeling kost het nog maar € 4,00 en met een Voedselbank- of Quietpas slechts € 2,00. Kinderen tot 12 jaar krijgen ook nog eens 50% korting.

Maak kennis met andere wijkbewoners en geniet weer van een lekkere, gezonde (halal) maaltijd waar u niet teveel voor betaalt. Er wordt geen alcohol geschonken tijdens de maaltijd. Aanmelden op woensdag voor 12.00 uur bij de receptie van het wijkcentrum (tel.: 013-4552928). Inloop vanaf 17.00 uur; de maaltijd start om 17.30 uur.

]]>
2017-12-01T12:41:00+00:00
<![CDATA[De Meedoenregeling betaalt]]> http://www.stokhasselt.nl/site/de-meedoenregeling-betaalt http://www.stokhasselt.nl/site/de-meedoenregeling-betaalt#When:13:15:00Z Hebben je kinderen nog tegoed van de Meedoenregeling? Denk er dan eens aan om in het weekend of de schoolvakantie met ze te gaan spelen in CircusCity aan de Ceramstraat. De toegangsprijs voor kinderen van 1 t/m 14 jaar is normaal € 7,50 maar dat kan helemaal betaald worden met het tegoed van de Meedoenregeling. Ouders hebben gratis toegang.

Je kunt CircusCity makkelijk bereiken per fiets door langs het kanaal naar de Ceramstraat te rijden. Eventueel kun je ook stadsbus lijn 6 vanuit Tilburg-Noord nemen; stap dan uit aan de Ringbaan Oost en sla een eindje verderop linksaf naar de Ceramstraat. Veel plezier!

]]>
2017-11-03T13:15:00+00:00
<![CDATA[Brochure 50 jaar Stokhasselt]]> http://www.stokhasselt.nl/site/brochure-50-jaar-stokhasselt http://www.stokhasselt.nl/site/brochure-50-jaar-stokhasselt#When:20:21:00Z Medio 2016 was het 50 jaar geleden dat de eerste nieuwe woningen in de nieuwbouwwijk Stokhasselt werden opgeleverd. Van september t/m december 2016 verschenen er daarom 8 interviews op deze website. Op 20 januari 2017 was er een reünie in de Ypelaer. En nu - op de dag dat de Wijkraad Stokhasselt 50 jaar bestaat (opgericht op 1 november 1967) - komt er een klein boekwerkje uit ...

... met daarin alle interviews, foto's van de reünie en nog wat foto's die toen en nu gemaakt zijn in Stokhasselt.
Dit boekwerkje van 12 pagina's is beschikbaar voor alle geïnterviewden, deelnemers aan de reünie en - zolang de voorraad strekt - anderen die op een of andere manier een betrokkenheid kunnen aangeven bij '50 jaar Stokhasselt'.
Informatie en aanvragen via: 50jaar@stokhasselt.nl, de receptie van 'de Ypelaer' of telefoon 013-4552928.

]]>
2017-11-01T20:21:00+00:00
<![CDATA[Vragen over gezondheid, ouder worden of zelfstandig blijven? Vraag het de wijkverpleegkundige!]]> http://www.stokhasselt.nl/site/vragen-over-gezondheid-ouder-worden-of-zelfstandig-blijven-vraag-het-de-wij http://www.stokhasselt.nl/site/vragen-over-gezondheid-ouder-worden-of-zelfstandig-blijven-vraag-het-de-wij#When:14:04:00Z Hoe is het met de zorg en gezondheid van thuiswonende ouderen in onze wijken Stokhasselt en de Vlashof geregeld? Moet je met vragen altijd eerst naar de huisarts, of kun je ook ergens anders terecht? Dat kan! De wijkverpleegkundige is er voor u.

De redactie spreekt in de Ypelaer met drie enthousiaste wijkverpleegkundigen die in Tilburg Noord werken.


Wendy Faro is 16 jaar werkzaam in de ouderenzorg en is nu wijkverpleegkundige bij De Wever Thuis. “De Wever is een heel bekende Tilburgse ouderenzorgorganisatie met meer dan 10 zorgcentra in de hele stad. We verzorgen ook Thuiszorg. Wil je daarvoor in aanmerking komen, dan kun je mij meteen bellen.”


Hakan Aydin is wijkverpleegkundige bij Prima Zorg en Welzijn. “Onze klanten zijn vooral Turkse en Marokkaanse ouderen met zorgen over hun gezondheid en welzijn. Wij werken in heel Tilburg. We hebben 200 cliënten en 35 medewerkers. We hebben ook maatschappelijk werksters in dienst. We doen net iets meer dan alleen thuiszorg. Een deel van ons werk is ook advies en voorlichting. Omdat de cliënten waar we voor werken dat stukje begeleiding extra nodig hebben. Ook Prima Zorg en Welzijn is direct zonder de huisarts te bellen.”


Mariëlla van Lier werkt sinds 6 jaar bij Thebe na lang in de zorg te hebben gewerkt. “Thebe is vanouds een brede zorgorganisatie die ook in heel Tilburg al jarenlang de vertrouwde thuiszorg verleent. Ik werk in team Stokhasselt, als wijkverpleegkundige. Heb je vragen over zorg en welzijn, neem dan contact met mij op.


Er zou nog een vierde partner van Ayazorg aanwezig zijn bij dit gesprek, maar die moest helaas afbellen. Aya Thuiszorg richt zich vooral op de multiculturele samenleving. Hakan weet dat die multiculturele aanpak werkt. “Taal en cultuur kennen is zo belangrijk. Je merkt dat vooral de allochtone ouderen daar heel veel behoefte aan hebben.”


Geen eigen bijdrage
Enthousiast beginnen de drie wijkverpleegkundigen te vertellen over hun vak. Ze voelen zich geen concurrent van elkaar maar meer collega. “We moeten een stukje van het vertrouwen van de mensen terugwinnen. Mensen hebben minder vertrouwen in de zorg tegenwoordig, maar dat hoeft niet zo te zijn. Iedereen denkt met heimwee terug aan de wijkzuster van vroeger, op haar fietsje. Gelukkig is de wijkverpleegkundige weer terug. Als je de wijkverpleegkundige nodig hebt, gaat dat niet ten koste van je eigen bijdrage, het gaat niet van je eigen risico af. De drempel is nu heel laag geworden. We willen dat iedereen dat weet. We werken nu samen met alle partners in de wijk. Als iemand zorg nodig heeft, kunnen we meteen indiceren en direct actie ondernemen. De mensen hebben daar direct profijt van. We kunnen daardoor beter inspringen op veranderingen en breder kijken dan vroeger. Is er iets meer aan de hand met die persoon, zijn er schulden? Woonproblemen? We herkennen sociaal-maatschappelijke problemen nu sneller. We signaleren en verwijzen door naar andere welzijns- en gezondheidsorganisaties.”


De wijkverpleegkundigen zoeken naar manieren om hun klanten te bereiken. “Mensen denken nog steeds dat zorg en welzijn tegenwoordig heel veel geld kost. We denken er over een avond in de Ypelaer te organiseren om informatie over de wijkverpleegkundige te geven.”


Kwetsbare ouderen
Hoe is het om in Noord te werken en dan vooral Stokhasselt en de Vlashof? “Het is leuk en heel afwisselend. Er wonen veel ouderen in de wijk, ook veel allochtone ouderen. Veel mensen wonen hier heel tevreden. We kunnen niet bij iedereen achter de voordeur kijken, maar we weten dat er ook een groep allochtonen is die geen zorg inschakelt, ook al zou dat hun leven wel comfortabeler maken en beter zijn voor hun gezondheid. Het is vaak uit schaamte. In hun cultuur is het gebruikelijk dat kinderen voor hun ouders zorgen. Als dat niet kan, of als professionele zorg beter zou zijn, wacht men toch vaak te lang. Mensen zijn ook bang dat het geld kost. En je hebt ook wijkbewoners met multi-problematiek, die zijn ook lastiger te bereiken.”


“We zijn een project kwetsbare ouderen gestart, want we zien dat de ouderen steeds ouder worden, en langer thuis blijven wonen. We constateren dat mensen snel ontslagen worden uit het ziekenhuis, en dat wij dan de zorg op ons krijgen. Ouderen kunnen beter sneller anticiperen op de oude dag, al eerder wat veiliger gaan wonen. In de nabijheid van zorg maar wel zelfstandig, in een gelijkvloerse woning. Maar verhuizen naar een veiligere woning in Noord is voor veel wijkbewoners niet haalbaar omdat de huurprijs te hoog ligt.”


Wijkverpleegkundigen raadplegen
Hoe schakel je de wijkverpleegkundige in? “Mensen hoeven zich niet aan te melden via de huisarts, je mag zelf bellen als je zorg nodig hebt. Dan komen we op bezoek. We kunnen zelf de indicaties doen en daardoor meteen zorg inschakelen. Je kunt ons ook bellen als je je zorgen maakt over je buurman, als je een “niet pluis gevoel” over iemands leven en welzijn hebt. We merken dat mensen ons, verpleegkundigen, vertrouwen, ze laten ons snel toe in huis. We zijn ook onafhankelijk, je hoeft niet alles bij dezelfde zorgorganisatie af te nemen.”


Financiering
Hoe zit het met de financiering? “Er is de Wmo voor dagbesteding, hulpmiddelen in de woning en huishoudelijke hulp, de aanvraag verloopt via de gemeente. De Wmo is inkomensafhankelijk, dus het kan zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen. Thuiszorg is niet afhankelijk van je inkomen, het wordt betaald door de zorgverzekeraar. De zorgverzekeringswet (WLZ) en de pgb’s zijn er voor langdurige zorg. Wanneer mensen op een wachtlijst staan om te verhuizen naar een zorgomgeving (we noemen dat overbruggingszorg), betalen ze vanaf dat moment een eigen bijdrage.”


Contactgegevens:
Wijkverpleegkundige Aya Thuiszorg Fouzia Chahid, 0135365494 (werkdagen van 08:30 tot 17:00)

Wijkverpleegkundige Wever Thuis Wendy Faro Wijkteam Noord 2, 06-83707205, w.faro@dewever.nl Aanwezig op: Maandag-Dinsdag-Donderdag hele dag en Vrijdag ochtend.


Wijkverpleegkundige Hakan Aydin van Prima Zorg & Welzijn, 06-40760606, h.aydin@primazorgenwelzijn.nl.


Wijkverpleegkundige Thebe Mariëlla van Lien, mariella.van.lien@thebe.nl, 06-42351242.

]]>
2017-09-25T14:04:00+00:00
<![CDATA[Parkfestival weer een succes!]]> http://www.stokhasselt.nl/site/parkfestival-weer-een-succes http://www.stokhasselt.nl/site/parkfestival-weer-een-succes#When:09:56:00Z Na een onderbreking van een jaar vanwege een complete reconstructie van het Ypelaerpark was er op 9 en 10 september 2017 in het vernieuwde park in Tilburg Noord weer het Parkfestival.

Bekijk de foto's op deze website.

]]>
2017-09-11T09:56:00+00:00
<![CDATA[Mooie afsluiting Zomertrefpunt]]> http://www.stokhasselt.nl/site/mooie-afsluiting-zomertrefpunt http://www.stokhasselt.nl/site/mooie-afsluiting-zomertrefpunt#When:09:50:00Z De laatste middag van het Zomertrefpunt in 2017 voor ouderen, op woensdag 23 augustus jl., was wel een heel bijzondere. Samen met de mensen van de ContactHuiskamer genoten de deelnemers van een heuse binnen picknick.

Daarna was er een bijzonder optreden van de band Goda, helemaal uit Litouwen. De muzikanten, allen met een beperking, zetten met hun percussie de zaal op z'n kop. Een zanger van De Bent, de Tilburgse tegenhanger, bracht ook nog wat mooie liedjes ten gehore.

De 86-jarige heer Hulskramer zat zichtbaar te genieten, meetikkend op het ritme van de muziek. "Ik luister thuis elke dag naar muziek. Een installatie is niet meer nodig, want ik zoek alles op op YouTube!" Ook bij Liny Jansen, deelneemster van de Huiskamer, riep het concert mooie herinneringen op. “Mijn zusje heeft ook een beperking en gaf vroeger ook optredens met haar groep. Als ze dan thuis kwam, vertelde ze dat de mensen zelfs opstonden om te klappen. Ze was dan zo trots!”

Na het optreden werden de aanwezigen ook nog verrast met een mooi aandenken uit Litouwen. Tijdens het laatste onderdeel van de middag mochten de mensen zelf creatief aan de slag. Een onderzetter gemaakt van knijpers? Met een beetje geduld, lijm en goed passen en meten werden er een paar hele mooie gefabriceerd. Het was een mooie afsluiting van een gezellige middag, mede door de inzet van alle vrijwilligers.

 


Het Zomertrefpunt (4 middagen in juli/augustus) werd voor de 11e keer georganiseerd door de werkgroep Ouderen. In deze werkgroep zijn vertegenwoordigd: de Zonnebloem, de KBO, de Montfortparochie, Huize de Heikant, het Ronde Tafelhuis en ContourdeTwern. Het trefpunt wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van gemeente Tilburg “Verrijk je Wijk” afdeling Stokhasselt en Heikant/Quirijnstok. Meer informatie bij Jannie Haverkamp, sociaal werker bij ContourdeTwern, tel: 013-5421664 of janniehaverkamp@contourdetwern.nl.  

De ContactHuiskamer is een van de vele ontmoetingsactiviteiten in de Ypelaer en vindt plaats elke laatste woensdag van de maand van 12:00 tot 16:00 uur. Er wordt gezamenlijk geluncht, waarna er diverse activiteiten ondernomen worden, zoals toneel, workshops of film. Meer informatie bij Yolanda Huijsmans, sociaal werker bij ContourdeTwern, tel: 013-4552928 of yolandahuijsmans@contourdetwern.nl.

]]>
2017-09-04T09:50:00+00:00