1505928476 <![CDATA[Stokhasselt]]> http://www.stokhasselt.nl/index.php Laatste nieuws Stokhasselt nl Copyright stokhasselt.nl 2012-12-10 <![CDATA[Parkfestival weer een succes!]]> http://www.stokhasselt.nl/site/parkfestival-weer-een-succes http://www.stokhasselt.nl/site/parkfestival-weer-een-succes#When:09:56:00Z Na een onderbreking van een jaar vanwege een complete reconstructie van het Ypelaerpark was er op 9 en 10 september 2017 in het vernieuwde park in Tilburg Noord weer het Parkfestival.

Bekijk de foto's op deze website.

]]>
2017-09-11T09:56:00+00:00
<![CDATA[Mooie afsluiting Zomertrefpunt]]> http://www.stokhasselt.nl/site/mooie-afsluiting-zomertrefpunt http://www.stokhasselt.nl/site/mooie-afsluiting-zomertrefpunt#When:09:50:00Z De laatste middag van het Zomertrefpunt in 2017 voor ouderen, op woensdag 23 augustus jl., was wel een heel bijzondere. Samen met de mensen van de ContactHuiskamer genoten de deelnemers van een heuse binnen picknick.

Daarna was er een bijzonder optreden van de band Goda, helemaal uit Litouwen. De muzikanten, allen met een beperking, zetten met hun percussie de zaal op z'n kop. Een zanger van De Bent, de Tilburgse tegenhanger, bracht ook nog wat mooie liedjes ten gehore.

De 86-jarige heer Hulskramer zat zichtbaar te genieten, meetikkend op het ritme van de muziek. "Ik luister thuis elke dag naar muziek. Een installatie is niet meer nodig, want ik zoek alles op op YouTube!" Ook bij Liny Jansen, deelneemster van de Huiskamer, riep het concert mooie herinneringen op. “Mijn zusje heeft ook een beperking en gaf vroeger ook optredens met haar groep. Als ze dan thuis kwam, vertelde ze dat de mensen zelfs opstonden om te klappen. Ze was dan zo trots!”

Na het optreden werden de aanwezigen ook nog verrast met een mooi aandenken uit Litouwen. Tijdens het laatste onderdeel van de middag mochten de mensen zelf creatief aan de slag. Een onderzetter gemaakt van knijpers? Met een beetje geduld, lijm en goed passen en meten werden er een paar hele mooie gefabriceerd. Het was een mooie afsluiting van een gezellige middag, mede door de inzet van alle vrijwilligers.

 


Het Zomertrefpunt (4 middagen in juli/augustus) werd voor de 11e keer georganiseerd door de werkgroep Ouderen. In deze werkgroep zijn vertegenwoordigd: de Zonnebloem, de KBO, de Montfortparochie, Huize de Heikant, het Ronde Tafelhuis en ContourdeTwern. Het trefpunt wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van gemeente Tilburg “Verrijk je Wijk” afdeling Stokhasselt en Heikant/Quirijnstok. Meer informatie bij Jannie Haverkamp, sociaal werker bij ContourdeTwern, tel: 013-5421664 of janniehaverkamp@contourdetwern.nl.  

De ContactHuiskamer is een van de vele ontmoetingsactiviteiten in de Ypelaer en vindt plaats elke laatste woensdag van de maand van 12:00 tot 16:00 uur. Er wordt gezamenlijk geluncht, waarna er diverse activiteiten ondernomen worden, zoals toneel, workshops of film. Meer informatie bij Yolanda Huijsmans, sociaal werker bij ContourdeTwern, tel: 013-4552928 of yolandahuijsmans@contourdetwern.nl.

]]>
2017-09-04T09:50:00+00:00
<![CDATA[3 op een rij]]> http://www.stokhasselt.nl/site/project-voortuinen-voor-2016-afgerond http://www.stokhasselt.nl/site/project-voortuinen-voor-2016-afgerond#When:14:50:00Z Het Project Voortuinen heeft toch nog een kleine uitloop. Wilt u de komende maanden uw voortuin nog een beetje opknappen en woont u in Stokhasselt? Dan kunt u zich voor wat financiële ondersteuning samen met uw buren - dus minimaal 3 voortuinen naast elkaar - hiervoor aanmelden.

U ontvangt dan allemaal een waardebon van € 50,00, die u voor het einde van dit jaar kunt inleveren bij Tuincentrum GroenRijk voor de aanschaf van buitenplanten. Aanmelden via ProjectVoortuinen@stokhasselt.nl met vermelding van namen en adressen. Er is nog maar een beperkt aantal waardebonnen beschikbaar. OP=OP!

]]>
2017-08-30T14:50:00+00:00
<![CDATA[50 jaar Stokhasselt]]> http://www.stokhasselt.nl/site/50-jaar-stokhasselt1 http://www.stokhasselt.nl/site/50-jaar-stokhasselt1#When:13:21:00Z Impressie van de feestelijke bijeenkomst in wijkgebouw De Ypelaer ter ere van het 50-jarig bestaan van de wijk De Stokhasselt. 20-01-2017.

]]>
2017-08-30T13:21:00+00:00
<![CDATA[Wijkkrant Noord editie 5, juli 2017.]]> http://www.stokhasselt.nl/site/wijkkrant-noord-editie-5-juli-2017 http://www.stokhasselt.nl/site/wijkkrant-noord-editie-5-juli-2017#When:14:33:00Z De Wijkkrant Noord is weer uit! Boordevol informatie voor Tilburg Noord. Lees hem hier digitaal (3.01 MB).

]]>
2017-07-18T14:33:00+00:00
<![CDATA[Activiteiten Ypelaer 2017]]> http://www.stokhasselt.nl/site/activiteiten-in-de http://www.stokhasselt.nl/site/activiteiten-in-de#When:13:10:00Z Interview met Natacha Pinas, coördinator Contour de Twern voor Wijkcentrum De Ypelaer. Deze documentaire geeft ook een mooi beeld van de activiteiten in het wijkcentrum in Tilburg Noord - Stokhasselt

Camera: Maria van Bommel m.m.v. Lex Teurlings

]]>
2017-07-18T13:10:00+00:00
<![CDATA[Taaltafels in het VerHalenHuis]]> http://www.stokhasselt.nl/site/taaltafels-in-het-verhalenhuis http://www.stokhasselt.nl/site/taaltafels-in-het-verhalenhuis#When:15:13:00Z De Nederlandse taal beter leren, door met elkaar te praten. De Bibliotheek Wagnerplein en het Ronde Tafelhuis zijn gestart met TaalTafels. Voor iedereen, die graag wil oefenen, met spreken in ’t Nederlands. De  TaalTafels zijn op donderdag, steeds van 13.45 uur tot 14.45 uur.

Samen praten in een klein groepje met andere wijkbewoners, over verschillende onderwerpen en thema’s, door middel van eigen verhalen, boeken, foto’s en spelletjes.
Na een geslaagde pilotperiode hebben de Bibliotheek en het Ronde Tafelhuis besloten verder te gaan met de TaalTafels.
Onder begeleiding van medewerkers van het Ronde Tafelhuis en de Bibliotheek kunnen deelnemers oefenen, elkaar helpen en van elkaar leren. Er wordt geen les gegeven.
Wanneer: elke week op donderdag, van 13.45 uur tot 14.45 uur.
In de maand augustus zijn er geen TaalTafels.

De koffie en thee staan klaar.

De toegang is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Het VerHalenHuis: Wagnerplein 101, elke donderdag - 13.45-14.45 uur

]]>
2017-06-19T15:13:00+00:00
<![CDATA[Boekje schoolverlaters Regenboog.]]> http://www.stokhasselt.nl/site/boekje-schoolverlaters-regenboog http://www.stokhasselt.nl/site/boekje-schoolverlaters-regenboog#When:18:16:00Z De redactie van Stokhasselt.nl was erg benieuwd naar de wegen die schoolverlaters van de basisscholen in Stokhasselt/Vlashof gaan bewandelen. Daarom heeft ze eind vorig jaar contact gezocht met Angela Meulensteen, mediacoach op de 3 basisscholen, om te kijken of en hoe we daar zicht op konden krijgen.

Angela was direct enthousiast en stelde voor dat ze met leerlingen van de Regenboog en Vlashof een boekje zou gaan maken met daarin hun toekomstplannen en ervaringen van de afgelopen jaren. Hier ziet u het eerste resultaat van de Regenboog; de Vlashof volgt nog. Ons viel op dat de meeste leerlingen zo’n positief beeld van de wijk hebben: dat doet ons deugd.

Download het boekje hier (3,49 MB).

Veel leesplezier,

De redactie.

]]>
2017-06-16T18:16:00+00:00
<![CDATA[‘’ Lente zonder jou ‘’]]> http://www.stokhasselt.nl/site/lente-zonder-jou http://www.stokhasselt.nl/site/lente-zonder-jou#When:12:00:00Z Een dichterlijke stem uit Iran.

Ik lag heel diep te slapen en dan hoor ik dat er een vogeltje zingt
Ik dacht dat het een droom was: maar dat was niet zo.
Ik deed mijn ogen open, oh oh daar komt de lente.

Met zijn verschillende bloemen, vogels die zingen en
Vlinders die dansen en op de bloemen gaan zitten.

Ik sta op en kijk door het raam naar buiten
Het is waar: de lente is overal net als in mijn droom.
Het lijkt wel dat een schilder met verf de hele wereld met mooie kleuren heeft beschilderd.
Overal op de grond groeit het grasveld en schitter als een briljant in de zon:
Dit is de lente: romantisch ………maar ik wacht nog steeds op jou.

Ik vergeet nooit dat warme lekkere zachte kusje dat je van mij hebt gehad,
Ik had nooit gedacht dat zo’n gevoel mij kon overkomen.
Je was verliefd op mij en je was heel aardig voor me,
We waren gek op elkaar; ik kan je niet vergeten.

Ik herinner me dat we samen hand in hand wandelden en lachten
En dat je heel mooi voor me gezongen hebt.
Ook de vogels in de lucht zongen mee en de vlinders dansten in de lucht.
We zingen en dansen samen en zijn allen vrolijk.

De zon schijnt lekker warm op ons en ik voel me heel gelukkig.
Het licht van de zon schittert als een briljante kroon op mijn haar.
De wind waait en waait, alle bladeren van de bloemen dwarrelen naar de hemel
En wij strooien ook met bladeren, dat was zo prachtig.

 

Nu voel ik me heel erg alleen zo zonder jou.
Waar ben je, waarom laat je me alleen staan?
Ondanks al het lekkere eten en drinken en dansen en zingen lijkt de wereld verdrietig zonder jou.
Waar ben je naar toe gegaan?

Waarom hou je er geen rekening mee met wat me is gebeurd?
Zonder jou schijnt de zon wel maar niet zo lekker warm en mooi als vroeger.
Come on, baby ….Come on, baby
Ik ben zonder jou, ik wacht op je.

Firouze uit Iran.

]]>
2017-06-16T12:00:00+00:00
<![CDATA[De Speelsafari: een speelmiddag voor moeders en dochters]]> http://www.stokhasselt.nl/site/de-speelsafari-een-speelmiddag-voor-moeders-en-dochters http://www.stokhasselt.nl/site/de-speelsafari-een-speelmiddag-voor-moeders-en-dochters#When:16:34:00Z Donderdagmiddag 8 juni kwamen 8 moeders en 15 kinderen af op de Speelsafari: een  wekelijkse speelroute door de wijk Stokhasselt, opgezet door Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) samen met ContourdeTwern en de ouderkamers in Stokhasselt.

De Speelsafari richt zich op moeders met jonge dochters (zonen mogen ook meedoen) met als doel moeders en dochters meer te laten bewegen en samen te laten spelen. Vorige zomer al is er een pilot van de Speelsafari gestart en deze zomer wordt hier een vervolg aan gegeven. Kartrekker is Loubna. Zij enthousiasmeert moeders om mee te lopen en houdt het contact.
"Ik liep vorig jaar met de pilot al mee en ik was meteen enthousiast. Mijn kinderen vonden het leuk andere kinderen te ontmoeten en de spellen te doen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat moeders meer tijd doorbrengen met hun kinderen. Door samen te spelen wordt hun band sterker."

De Speelsafari duurt ongeveer anderhalf uur. Elke week wordt er gelopen naar een andere speelplek in Tilburg. Donderdag werd er gelopen van de Dirigent naar de Natuurtuin, waar moeders en kinderen verschillende spellen speelden.  Er werd afgesloten met vrij spelen, wat belangrijk is voor de creativiteit van het kind. Voorafgaand kregen de deelnemers een waterbidon als extraatje. Moeders kunnen door middel van deelname ook sparen voor een speeltas met verschillende speelattributen.  

Het doel is dat er op den duur meerdere groepen ontstaan met enthousiaste moeders als kartrekker. Wellicht in verschillende wijken in Tilburg.

 

Samen spelen
De Speelsafari is opgezet voor moeders en door moeders. Hen laten ervaren dat buiten bewegen leuk, gezellig, makkelijk en belangrijk is. Bovendien is het leerzaam, is het goed voor de sociale vaardigheden en het vergroot het zelfvertrouwen van het kind en van de moeder. Tijdens de Speelsafari worden moeders en kinderen door middel van verschillende spelelementen geënthousiasmeerd om samen te gaan spelen en bewegen. Met het uiteindelijke doel dat moeders  het buitenspelen bij hun kinderen meer stimuleren. Voor moeders is het daarnaast een mooie mogelijkheid om in contact te komen met andere moeders en de wijk beter te leren kennen.

De Speelsafari vindt elke donderdagmiddag om 15.15 uur plaats en start bij de Dirigent. Opgeven kan via speelsafari@tilburg.nl of via de ouderkamers in Tilburg-Noord. Bij veel animo kan er ook gestart worden op andere dagen.

 

De foto is van Fotobureau Melvin Maksoedi

]]>
2017-06-09T16:34:00+00:00
<![CDATA[“Ik kan fietsen maar doe het nog maar niet”]]> http://www.stokhasselt.nl/site/ik-kan-fietsen-maar-doe-het-nog-maar-niet http://www.stokhasselt.nl/site/ik-kan-fietsen-maar-doe-het-nog-maar-niet#When:16:01:00Z Door de oorlog in Syrië zijn veel mensen op de vlucht geslagen. Een deel van hen vindt in Tilburg een nieuw thuis. Wie zijn deze nieuwe Tilburgers? In het Stadsnieuws en op deze website zes verhalen over nieuwe stadsgenoten die een leven achter zich lieten en hier een nieuw leven opbouwen.

Met haar mooie donkerbruine ogen met lange wimpers, heel zorgvuldig Nederlandse woorden kiezend, vertelt Rawan waarom ze in Tilburg is. Ze zegt het niet met zoveel woorden, maar de liefde speelt ongetwijfeld de hoofdrol. Rawan Turkman (22) trouwde een paar jaar geleden met Ali Chok(26). Het jonge stel wil samen zijn. “Ali vluchtte drie jaar geleden met de boot en het vliegtuig naar Nederland. Ik volgde hem een jaar later.” Ze wonen nu in Tilburg, aan de Noordhoekring.


Rawan en Ali komen uit Damascus. “Mijn familie woont er nog, ik bel dagelijks met mijn moeder. Ik mis haar heel erg. Ik begrijp niet zo goed hoe ze het daar nog steeds volhouden. Maar ze willen Syrië niet verlaten. Syrië is ook echt mijn vaderland, ik houd van Syrië. Mijn man woonde met zijn familie ooit 15 jaar in Frankrijk. In Syrië voelde hij zich niet veilig. Hij voelt zich Europeaan. Naar Nederland gaan was voor hem niet moeilijk.”


Rawan volgde tot twee jaar terug Mediastudies in Damascus. Het onderwijs daar ligt nu stil. Hier in Tilburg denkt ze erover in september een nieuwe opleiding te beginnen. “Ik werkte eerst als vrijwilliger bij de kinderopvang in de Langestraat. Binnenkort ga ik het staatsexamen Nederlands B2 afleggen. Ik ben al een jaar heel intensief bezig met leren. Nederlands is moeilijk, maar ik ben een doorzetter. Ali gaat ook het staatsexamen B2 afleggen. We praten veel Nederlands met elkaar om het te oefenen.”


Ali wil zich in september inschrijven voor een ICT-opleiding, Rawan denkt er over om te leren voor apothekersassistente. “Mijn oude studie hier oppakken is te lastig. Daarom kies ik voor iets in de gezondheidszorg. Dan kan ik iets terugdoen voor Nederland. En in Syrië heb ik ook wat aan het diploma. Maar ik weet niet hoe dat allemaal gaat lopen. Misschien bouwen we hier onze toekomst op.”


Nederlanders zijn sportieve mensen, vindt Rawan. “Het is geweldig om te zien wat ze allemaal met hun fiets kunnen. Ik heb leren fietsen, maar ik durf het niet in het verkeer. Zoals de Nederlanders dat doen vind ik knap.” Als Rawan en Ali in het weekend vrij zijn genieten ze van de veiligheid en de vrijheid in Nederland. “We bezoeken Rotterdam, Den Haag, Den Bosch, Breda. In Amsterdam zijn we ook geweest. We hebben vrienden uit Syrië wonen in Zwolle en Eindhoven, die bezoeken we ook regelmatig. In Tilburg heb ik een fijne Turks-Nederlandse vriendin. Als we reizen gaan we altijd met de trein en de bus. Dan zijn we echt toerist in Nederland.”

 

Tekst: Myriam Krol

Foto: Jack Tummers

]]>
2017-06-09T16:01:00+00:00
<![CDATA[Afval scheiden? Wij gaan u daarbij helpen.]]> http://www.stokhasselt.nl/site/afval-scheiden-wij-gaan-u-daarbij-helpen http://www.stokhasselt.nl/site/afval-scheiden-wij-gaan-u-daarbij-helpen#When:13:16:00Z De gemeente en woningbouwvereniging WonenBreburg ontvangen veel klachten over afval dat naast de containers in de containerhokken terechtkomt. Dit is niet alleen rommelig, het veroorzaakt ook stankoverlast. Lees hier de bewonersbrief van de gemeente Tilburg.

]]>
2017-06-06T13:16:00+00:00
<![CDATA[Ypelaerpark na herinrichting klaar voor zomer 2017!]]> http://www.stokhasselt.nl/site/herinrichting-ypelaerpark-2017 http://www.stokhasselt.nl/site/herinrichting-ypelaerpark-2017#When:13:30:00Z Er is lang gewerkt aan de herinrichting van het Ypelaerpark.
Een grote vijver èn nog genoeg ruimte voor allerlei activiteiten.

Camera: Maria van Bommel.

]]>
2017-05-27T13:30:00+00:00
<![CDATA[‘Werken en wonen in Noord is leuk met die mix aan mensen om je heen’]]> http://www.stokhasselt.nl/site/werken-en-wonen-in-noord-is-leuk-met-die-mix-aan-mensen-om-je-heen http://www.stokhasselt.nl/site/werken-en-wonen-in-noord-is-leuk-met-die-mix-aan-mensen-om-je-heen#When:09:27:00Z Aan het woord is de nieuwe Omgevingsmanager van Tilburg Noord, Monique Knapen. De redactie van stokhasselt.nl maakt kennis met Monique. Ze volgt Bart van Dalen op.

Monique is geboren in het centrum van Tilburg en studeerde hier aan de universiteit. Ze trouwde en verhuisde naar de Blaak, daar werden haar twee dochters geboren. “Daarna verhuisden we naar Noord”, vertelt ze. “Veel mensen vonden dat raar, maar ik wist wel beter. In Noord heb je een bonte mix aan mensen om je heen. Het is leuk om hier te wonen, mensen zijn heel belangstellend naar elkaar en het is een levendige wijk waar veel gebeurt.”


Monique kwam na haar studie in dienst van de gemeente Tilburg als Beleidsmedewerker Sociaal. “Door mijn contact met de Brede Scholen was ik voor mijn werk ook al vaak in Noord te vinden. Voordat ik Omgevingsmanager werd, was ik nog beleidsmedewerker Burgerparticipatie. Dat was een leuke en brede functie, van alles en nog wat kwam er langs. Werken aan initiatieven van burgers uit de stad is heel leuk, ontdekte ik.”


Toen kwam de functie van Omgevingsmanager voorbij. “Het is een functie waarin je veel contact hebt met mensen, de inwoners van de wijk en de organisaties die er werkzaam zijn. Dat past bij mij. Het draait ook om maatwerk in de wijken. Wat in de ene wijk goed loopt, kan in een andere wijk niet werken.”


“Waar ik nu in mijn nieuwe functie al concreet mee bezig ben is het mee-organiseren van een zomerconferentie op 25 september in Noord. Daarin speelt het bezoek dat de werkgroep Armoede van de wijkraden, ContourdeTwern, Het Ronde Tafelhuis en onderwijs aan de burgemeester bracht, een rol. We zijn nog bezig met het programma. Daarnaast help ik bijvoorbeeld mee met het organiseren van de Dag van het Wagnerplein op 25 juni.”


“Maar ik ben nu nog maar net begonnen en laat het eerst een beetje op me af komen. Ik zal veel samenwerken met de wijkregisseurs Helmy en Samir, die al gepokt en gemazeld zijn in deze wijk. Naast in de wijk, ben ik uiteraard ook vaak te vinden op het stadhuis, om daar over te brengen wat ik hier heb gezien en besproken. Ik heb er heel veel zin in om aan de slag te gaan.”
Monique, veel succes in je nieuwe baan!

]]>
2017-05-16T09:27:00+00:00
<![CDATA[“Mensen moesten lachen toen ik zei dat ik een coffeeshop wilde beginnen”]]> http://www.stokhasselt.nl/site/mensen-moesten-lachen-toen-ik-zei-dat-ik-een-coffeeshop-wilde-beginnen http://www.stokhasselt.nl/site/mensen-moesten-lachen-toen-ik-zei-dat-ik-een-coffeeshop-wilde-beginnen#When:09:27:00Z Door de oorlog in Syrië zijn veel mensen op de vlucht geslagen. Een deel van hen vindt in Tilburg een nieuw thuis. Wie zijn deze nieuwe Tilburgers? In het Stadsnieuws en op deze website zes verhalen over nieuwe stadsgenoten die een leven achter zich lieten en hier een nieuw leven opbouwen.

Shawkat Al-Atassi (42) is een regelaar die kansen ziet en kansen neemt. Op de vlucht uit Syrië heeft hij het gered door deze eigenschappen, weet hij. “Mensen met kinderen op de vlucht, dat kun je niet vergelijken met mij, dat vond ik zo zwaar om te zien. Ik heb geholpen waar ik kon.”


Zijn weg naar Nederland ging niet over rozen. Hij vluchtte naar Istanbul, verloor geld aan louche mensenhandelaren. Uiteindelijk maakte hij de oversteek naar Griekenland in een bootje. Lopend en met de trein, onderweg slapend, zo bereikte hij Nederland en kwam in Ter Apel in een AZC. “Wonen in een AZC kan geestdodend zijn, maar ik stond altijd vooraan als er iets geregeld moest worden.” Telkens als er een nieuwe stroom vluchtelingen een AZC bereikte, werd Shawkat gevraagd mee te helpen orde op zaken te stellen. Hij verbleef in 13 verschillende centra. Zijn laatste was het Tilburgse kantoor van de belastingdienst. Ook daar hielp hij mee. “Ik richtte klaslokalen in voor de kinderen en gaf les om ze bezig te houden.”


Shawkat is geboren in Damascus. Zijn overleden vader was een journalist die door de staat gewantrouwd werd. Shawkat studeerde hotel- en toerismemanagement. Hij werkte voor bedrijven zoals KFC, Pizza Hut, TGI Friday en Gloria Jeans Coffee. De werkwijze in deze bedrijven bevalt hem. “Je begint onderaan in de afwaskeuken, daarna mag je gerechten bereiden. Uiteindelijk kun je filiaalmanager worden.” Hij startte zijn eigen restaurant. Toen de revolutie uitbrak, plaatste hij iets opruiends op Facebook. Hij werd opgepakt. Na negen maanden kwam hij vrij. Bang, zijn restaurant kwijt, hij wilde weg.


“Ik wilde een coffeeshop starten in Tilburg, net als Gloria Jeans Coffee in Syrië. Koffie met gerechten erbij en waterpijpen. Maar ik kwam er snel achter dat ik dat zo niet moest noemen, coffeeshop met waterpijp. Mensen kijken toch raar op,” vertelt hij met een knipoog. Shawkat werkte een jaar als kok in Restaurant Meesters en als vrijwilliger bij diverse stichtingen. Hij woont nu aan de Schubertstraat. Binnenkort starten zijn inburgeringscursus en taalles. Maar hij is zoekende. “Wat is nu goed voor mijn leven? Ik heb een vriendin in Gouda en ze is zwanger. Ze heeft al twee zoons. We willen samen zijn, maar waar bouwen we ons leven op? Ik zit nu zonder werk. En ooit terug naar Syrië? Als wij alle ervaringen die we hier opdoen meenemen naar Syrië, kunnen we het land beter maken. Dat weet ik zeker.”

Tekst: Myriam Krol

Foto: Jack Tummers
 

]]>
2017-05-03T09:27:00+00:00
<![CDATA[“In mijn schrift schrijf ik alles op’’]]> http://www.stokhasselt.nl/site/in-mijn-schrift-schrijf-ik-alles-op http://www.stokhasselt.nl/site/in-mijn-schrift-schrijf-ik-alles-op#When:17:35:00Z Door de oorlog in Syrië zijn veel mensen op de vlucht geslagen. Een deel van hen vindt in Tilburg een nieuw thuis. Wie zijn deze nieuwe Tilburgers? In het Stadsnieuws zes verhalen over nieuwe stadsgenoten die een leven achter zich lieten en hier een nieuw leven opbouwen.

We spreken Kamiran Ahmad op zijn werk, in het huismeesterskantoor in de Mascagniflat. Kamiran (35) volgt een leerwerktraject, nadat hij eerst een half jaar stage liep bij WonenBreburg. Zijn collega Ad vertelt dat ze blij met hem zijn. “Hij spreekt een paar talen heel goed, veel andere talen begrijpt hij ook en kan hij zich verstaanbaar in maken. En zo gedreven als hij is om het Nederlands te leren, daar heb ik bewondering voor. Onder onze huurders komen zoveel verschillende nationaliteiten voor, dat Kamiran als huismeester heel goed op zijn plek is.”


Wil, een van de timmermannen van Wonenbreburg drinkt zijn koffie op en loopt het kantoortje uit. “Houdoe” zegt Kamiran. Ad lacht. “Dat bedoel ik nou! Hij doet moeite om zelfs het dialect te snappen. Wat was dat woord weer, wat je gisteren niet begreep?” Kamiran denkt na, kijkt in zijn schrift en probeert iets uit te spreken. Ad weet het weer. “Ja, ‘mèèregevruug’, dat zei een huurder tegen jou en je snapte dat niet.” Kamiran laat zijn schrift zien. Links op de pagina’s schrijft hij de Nederlandse woorden, rechts de Syrische vertaling. En soms krabbelt hij dus zelfs het dialect erbij. “Ik heb ook op taalles gezeten, maar door te praten, te vragen en alles in mijn schrift te schrijven, leer ik het beste”, vertelt Kamiran.


Kamiran komt uit Derik, een Koerdisch stadje in het Noordoosten van Syrië. Hij studeerde en woonde in Aleppo voordat hij vluchtte. Hij werd uiteindelijk branchemanager in een winkelbedrijf. Sinds drie jaar woont hij in Tilburg. Zijn jongere broer Danish ook. Die heeft nu een arbeidscontract bij een laboratorium. Hij heeft nog broers en zussen in België en Duitsland wonen. “Mijn ouders bleven in Syrië. Twee jaar geleden zijn ze overleden. Ik heb ze nooit meer gezien. Toen zakte me de moed in de schoenen.”


Kamiran zat maar binnen, zonder hoop op een toekomst. Helen de Wit, zijn arbeidscoach, regelde een stage voor hem bij WonenBreburg. “Het voelde voor mij dat ik twee keuzes had: thuiszitten en gek worden, of de taal leren en gaan werken. Ik besloot er helemaal voor te gaan. Ik leer nu de taal, de regels, ik wil alles kennen en respecteren.” Als (lerende) sociale huismeester zorgt Kamiran voor een veilige en schone omgeving in Tilburg Noord. Als er iets kapot is meldt hij dat bij de gemeente, of hij schakelt andere bedrijven in. Kleine reparaties doet hij zelf, echter slechts 10 % van wat hij doet is technisch, de rest is sociaal. Hij wordt ook vaak ingezet om te vertolken. Hij vindt het leuk.


In die drie jaar dat hij in Tilburg is, is er heel wat gebeurd. Hij heeft werk, spreekt Nederlands en heeft zijn vrouw leren kennen. Chirin heet ze, ze is ook Syrisch. “Met de kerst zijn we getrouwd, ze verwacht nu een kleintje, ik word vader”, vertelt hij. “Als we in Syrië waren gebleven, hadden we elkaar niet ontmoet. Nu weet ik dat we in Nederland onze toekomst willen opbouwen.”

 

Tekst: Myriam Krol

Foto: Jack Tummers

]]>
2017-04-21T17:35:00+00:00
<![CDATA[Manifest ‘Op naar nieuw Noord’]]> http://www.stokhasselt.nl/site/manifest-op-naar-nieuw-noord http://www.stokhasselt.nl/site/manifest-op-naar-nieuw-noord#When:17:35:00Z De beide wijkraden in Tilburg (Wijkraad Stokhasselt en Noordraad Heikant-Quirijnstok) hebben gezamenlijk een manifest opgesteld. Hierin staan de uitgangpunten vermeld die volgens deze wijkraden gehanteerd zouden moeten om de leefbaarheid te verbeteren en de armoede terug te dringen. Lees hier het manifest.

]]>
2017-04-19T17:35:00+00:00
<![CDATA[Gezonde Wandel4daagse Tilburg Noord trekt record aan deelnemers]]> http://www.stokhasselt.nl/site/gezonde-wandel4daagse-tilburg-noord-trekt-record-aan-deelnemers1 http://www.stokhasselt.nl/site/gezonde-wandel4daagse-tilburg-noord-trekt-record-aan-deelnemers1#When:13:46:00Z Van 10 tot en met 13 april vond de 3e editie van de gezonde Wandel4daagse Tilburg-Noord plaats. Na het succes van vorige jaren kwamen dit jaar weer veel aanmeldingen binnen. Bijna 500 kinderen en honderden ouders liepen afgelopen dagen door de straten en het buitengebied van Tilburg-Noord.

Onder het motto 'Met bloemen en fruit loop je de 4daagse uit' werden de enthousiaste kinderen donderdag zonder snoep, maar met gezonde versnapering, binnengehaald bij wijkcentrum de Symfonie. Daar ontvingen zij hun welverdiende medaille; enkelen zelfs uit handen van wethouder Hans Kokke.

De Wandel4daagse stond ook dit jaar in het teken van voldoende bewegen en gezond eten. Onderweg werden er daarom geen snoepzakken uitgedeeld, maar een gezonde snacks. Al die kinderen en ouders liepen vier dagen lang verschillende routes van 5 km door Tilburg-Noord..

Iedere avond was er feestelijke muziek, verzorgd door DJ Tim Jongbloets. Wethouder Sport Hans Kokke was op de laatste avond aanwezig om enkele medailles uit te reiken en sprak de kinderen en de organisatie lovend toe over hun prestaties. Daarnaast kon iedereen genieten van lekkere gezonde hapjes en muziek. Het werd duidelijk dat deze wandel4daagse gedragen wordt door de wijk. Vele vrijwilligers droegen bij aan een erg succesvolle 3e editie!

De Gezonde Wandel4vierdaagse werd georganiseerd door een speciale werkgroep onder leiding van Yolanda Doorakkers in samenwerking met ContourdeTwern, met ondersteuning van Jongeren Op Gezond Gewicht Tilburg, Magnolia Bloemen, Sporel Sportprijzen, Albert Heijn, Buurtsport, Tjil!,  Noordraad Heikant-Quirijnstok en Wijkraad Stokhasselt.

Deze 4daagse is één van de vele gezonde initiatieven en activiteiten die er in Tilburg-Noord plaatsvinden. Basisscholen met combinatiefunctionarissen in Tilburg-Noord laten, door hun deelname aan de activiteiten, zien dat ze een gezonde schoolaanpak omarmen. Diverse Gezonde School-vignetten zijn de afgelopen maanden uitgereikt. Ook kinderdagverblijven en zorginstellingen maken zich sterk voor een gezonde leefomgeving.

Tilburg is sinds 2013 aangesloten bij Jongeren Op Gezond Gewicht. Deze beweging stimuleert steden, wijken en dorpen om gezond eten en bewegen voor jongeren eenvoudig en aantrekkelijk te maken. Het doel in Tilburg is de stijging van overgewicht bij kinderen van 0 tot 12 jaar met name  in Tilburg-Noord om te zetten in een daling. De Gezonde Wandel4daagse Tilburg-Noord is een van de vele activiteiten die bijdraagt aan Jongeren Op Gezond Gewicht.

Foto; 013sport.

]]>
2017-04-14T13:46:00+00:00
<![CDATA[‘Hotel Mama? Ja, dat kennen wij ook!’]]> http://www.stokhasselt.nl/site/hotel-mama-ja-dat-kennen-wij-ook http://www.stokhasselt.nl/site/hotel-mama-ja-dat-kennen-wij-ook#When:20:10:00Z Door de oorlog in Syrië zijn veel mensen op de vlucht geslagen. Een deel van hen vindt in Tilburg een nieuw thuis. Wie zijn deze nieuwe Tilburgers? In het Stadsnieuws zes verhalen over nieuwe stadsgenoten die een leven achter zich lieten en hier een nieuw leven opbouwen.
 

Khalid Amani Alrashafi  en zijn vrouw Lina wonen met hun vijf kinderen in de Corellistraat in een keurige flat. Fetiya Ali helpt ons bij het gesprek. Fetiya is wijkgezondheidswerker bij de GGD, daar leerde ze Khalid’s gezin kennen. “Ik ben geboren in Ethiopië waar ik klassiek Arabisch studeerde. In Syrië wordt dat ook gesproken.” Khalid loopt af en aan met thee en fruit, Lina serveert ma'amoul, zelfgebakken dadelkoekjes.


Toen de oorlog in Aleppo in 2012 verhevigde vluchtte Khalid naar Libië. Lina en de kinderen vluchtten naar Turkije. Daarna stak hij de middellandse zee over naar Italië en kwam uiteindelijk in Nederland terecht. Begin 2015 kreeg hij de flat in Tilburg. Twee maanden daarna kwamen Lina en de kinderen. Khalid richtte snel de lege flat in zodat hij zijn gezin kon ontvangen. “Alleen gordijnen,” zegt Lina, “die ontbreken nog.” Lina probeert het labeltje van het theezakje te lezen. Er staat een vraag op. Fetiya helpt haar. ‘Wat was je naarste droom?’ vraagt Pickwick thee. Lina slaat lachend haar hand voor haar mond. “Altijd dromen”, zegt ze, “maar weinig leuk.”


In Aleppo was Khalid restaurantkok, Lina was huisvrouw. Nu staat hij drie dagen per week op de markt in een groente- en fruitkraam. “Wagnerplein, Besterdring en centrum.” Hij volgde samen met Lina taalcursussen. Waar Lina het geschreven woord zeer goed oppikte, is Khalid meer van het praten. Leren uit een boek liep op niets uit. “Aan de fruitkraam praten mijn klanten altijd zo snel. Ze kennen me inmiddels en wijzen het fruit aan en zeggen ‘kilo’ of zo.” Lina stopte met de training, ze werd onverwachts zwanger. De vijfde zwangerschap leverde veel onzekerheid op bij moeder en vader. Hun oudste zoon Said is al 21jaar, “mijn leeftijd”, twijfelde Lina, “zou het wel gezond zijn?”


Zes maanden geleden kwam dochtertje Lilian ter wereld, blakend van gezondheid. Said komt met zijn babyzusje op zijn arm binnen. Als volwassen zoon valt hij een beetje tussen de wal en het schip. De drie andere kinderen zitten op school, hebben hun bezigheden. Said volgt taaltraining bij Sagènn, hij wil werken, maar wat? Een volwassen zoon, maar geen aandrang om op zichzelf te wonen. Met een knipoog wordt gevraagd of Hotel Mama hem bevalt. Fetya lacht voluit bij het horen van die typische uitdrukking. Ze kijken haar niet begrijpend aan. Als Fetya uitlegt dat in Nederland kinderen vaak lang thuis blijven wonen omdat het zo comfortabel is, lekker bij mama, lachen ze breeduit bevestigend. Dat kennen zij ook!
 

]]>
2017-04-12T20:10:00+00:00
<![CDATA[Parkfestival 2015 deel 2]]> http://www.stokhasselt.nl/site/parkfestival-2015-deel-2 http://www.stokhasselt.nl/site/parkfestival-2015-deel-2#When:16:17:00Z Zo was het in 2015. Hopelijk wordt het Ypelaerpark weer zo mooi dat we in de gelegenheid zijn om zo'n mooi festival te organiseren.

Camera: Maria van Bommel

]]>
2017-04-10T16:17:00+00:00