“Ik kan fietsen maar doe het nog maar niet”

“Ik kan fietsen maar doe het nog maar niet”

Door de oorlog in Syrië zijn veel mensen op de vlucht geslagen. Een deel van hen vindt in Tilburg een nieuw thuis. Wie zijn deze nieuwe Tilburgers? In het Stadsnieuws en op deze website zes verhalen over nieuwe stadsgenoten die een leven achter zich lieten en hier een nieuw leven opbouwen.

Met haar mooie donkerbruine ogen met lange wimpers, heel zorgvuldig Nederlandse woorden kiezend, vertelt Rawan waarom ze in Tilburg is. Ze zegt het niet met zoveel woorden, maar de liefde speelt ongetwijfeld de hoofdrol. Rawan Turkman (22) trouwde een paar jaar geleden met Ali Chok(26). Het jonge stel wil samen zijn. “Ali vluchtte drie jaar geleden met de boot en het vliegtuig naar Nederland. Ik volgde hem een jaar later.” Ze wonen nu in Tilburg, aan de Noordhoekring.


Rawan en Ali komen uit Damascus. “Mijn familie woont er nog, ik bel dagelijks met mijn moeder. Ik mis haar heel erg. Ik begrijp niet zo goed hoe ze het daar nog steeds volhouden. Maar ze willen Syrië niet verlaten. Syrië is ook echt mijn vaderland, ik houd van Syrië. Mijn man woonde met zijn familie ooit 15 jaar in Frankrijk. In Syrië voelde hij zich niet veilig. Hij voelt zich Europeaan. Naar Nederland gaan was voor hem niet moeilijk.”


Rawan volgde tot twee jaar terug Mediastudies in Damascus. Het onderwijs daar ligt nu stil. Hier in Tilburg denkt ze erover in september een nieuwe opleiding te beginnen. “Ik werkte eerst als vrijwilliger bij de kinderopvang in de Langestraat. Binnenkort ga ik het staatsexamen Nederlands B2 afleggen. Ik ben al een jaar heel intensief bezig met leren. Nederlands is moeilijk, maar ik ben een doorzetter. Ali gaat ook het staatsexamen B2 afleggen. We praten veel Nederlands met elkaar om het te oefenen.”


Ali wil zich in september inschrijven voor een ICT-opleiding, Rawan denkt er over om te leren voor apothekersassistente. “Mijn oude studie hier oppakken is te lastig. Daarom kies ik voor iets in de gezondheidszorg. Dan kan ik iets terugdoen voor Nederland. En in Syrië heb ik ook wat aan het diploma. Maar ik weet niet hoe dat allemaal gaat lopen. Misschien bouwen we hier onze toekomst op.”


Nederlanders zijn sportieve mensen, vindt Rawan. “Het is geweldig om te zien wat ze allemaal met hun fiets kunnen. Ik heb leren fietsen, maar ik durf het niet in het verkeer. Zoals de Nederlanders dat doen vind ik knap.” Als Rawan en Ali in het weekend vrij zijn genieten ze van de veiligheid en de vrijheid in Nederland. “We bezoeken Rotterdam, Den Haag, Den Bosch, Breda. In Amsterdam zijn we ook geweest. We hebben vrienden uit Syrië wonen in Zwolle en Eindhoven, die bezoeken we ook regelmatig. In Tilburg heb ik een fijne Turks-Nederlandse vriendin. Als we reizen gaan we altijd met de trein en de bus. Dan zijn we echt toerist in Nederland.”

0 Reacties

Uw reactie: