Het gaat om de dieren, maar je bent ook veel met de mensen bezig

Het gaat om de dieren, maar je bent ook veel met de mensen bezig

Al 30 jaar delen de dierenartsen in dierenartsenpraktijk Stokhasselt lief en leed van dieren groot en klein. Van hamster tot paard, alles is welkom.

Al hoeft een ziek paard niet naar de Strausslaan te komen, de artsen komen wel bij dat dier thuis. De dependance bij Stokhasselt is inmiddels  een echte stadspraktijk. Dierenartsenpraktijk Stokhasselt, met zes medewerkers, maakt deel uit van Dierenartsen Midden Brabant (DAMB).

Veterinair Ellen Donkers werkt al 15 jaar in de praktijk. Ze vertelt dat ze tot 2001 een gemengde praktijk draaiden, met landbouwhuisdieren en kleine huisdieren. “Onze praktijk in Stokhasselt is bekend door Sjaak Kaandorp, nu directeur van de Beekse Bergen. Hij was hier jaren dierenarts. Zijn naam leeft nog steeds in de wijk.” In Goirle, Diessen en Reusel zitten de andere dependances die bij DAMB horen. “Onze collega’s daar nemen naast huisdieren ook de grote dieren waar, en wij de gezelschapsdieren. We zijn een echte stadspraktijk.”


Huisdieren heb je overal, mensen houden nou eenmaal van dieren. Of ze nu groot of klein wonen, rijk of arm zijn, dat maakt niet veel uit. Ellen: “Ook mensen in een flat schaffen een huisdier aan. Dat kan prima hoor. Toch zien we soms schrijnende toestanden, veelal door geldgebrek. Klanten met zieke dieren die erg lang wachten voordat ze naar de dierenarts gaan. Te lang soms, waardoor het beestje echt ziek is en erg lijdt. Onze klanten schrikken soms als ze de rekening krijgen. Ze beseffen niet dat het onze praktijk is en dat we zelf de rekeningen moeten betalen. Anders dan in de humane zorg, waar je je geld van de verzekering krijgt.” Ellen vertelt dat er inmiddels voor een klein bedrag ook al dierenverzekeringen zijn, zelfs voor een konijn. “We raden onze klanten dat aan, je staat dan niet voor verrassingen. Dat is in het belang van het dier en de eigenaar. Het is erg om een dier te zien lijden”, vindt ze.


De dierenartsen van Stokhasselt kunnen bijna alles. Van sterilisaties en bevallingen, tot operaties aan tumoren, ingeslikte speeltjes, gebitten en zelfs gedragstherapie voor honden. “Die combinatie maakt het vak leuk, maar ook het contact met de eigenaren is bijzonder. Het gaat om de dieren, maar je bent eigenlijk veel meer bezig met de mensen. Stokhasselt is een multiculturele wijk. Het is leuk om te zien hoe mensen uit verschillende culturen allemaal op hun eigen manier begaan zijn met hun huisdieren.  Zo willen Turkse en Marokkaanse mensen hun huisdieren heel vaak wassen. Dat is vaak niet nodig en soms ook niet goed voor het dier.”


De praktijk moet tegenwoordig meer reclame maken dan voorheen, vertelt Ellen. “Vroeger was Stokhasselt eigenlijk veel meer een dorp. De mensen woonden er lang en bouwden hun leven in de wijk op. Nu zie je dat voor veel buurtbewoners Stokhasselt een etappe is in hun wooncarrière. Ze zijn minder bekend met de wijk en weten niet dat wij er zijn. Als ze een dier hebben, denken ze niet automatisch aan ons. De laatste tijd gaat het weer beter, we maken meer reclame, hebben een open dag gehad. We schrijven stukjes die we in de wijkkrant plaatsen. Eind dit jaar gaan we verbouwen. We gaan echt een hele mooie praktijk maken.”
 

0 Reacties

Uw reactie: