” BOEKENMARKT ”

” BOEKENMARKT ”

De maandelijkse column van Tami.

De twintigste editie van ‘Boeken rond het Paleis’ in Tilburg, de grootste boekenmarkt van Zuid-Nederland, is weer geweest en natuurlijk was ik van de partij. Elk jaar verheug ik me erop tussen de boeken kunnen struinen, een heerlijke middag lang.

In magerder tijden begon ik maanden tevoren te sparen tot ik vijftig euro had. Daarmee kon ik een tas vol mooie boeken kopen.

Maar het is niet alleen het bezit, wandelen langs kraampjes vol oude boeken is een ongekend genot. Het is als een trip terug naar mijn jeugd. Dààr zijn de kleurige sprookjesboeken uit mijn kindertijd, en hier de strips die mij in spannende avonturen lieten wegdromen, of de meisjespockets uit mijn tienerjaren, de damestijdschriften die mijn Oma in stapels bewaarde en die ik op luie zondagen in haar huisje las. Zelfs de kookboeken van mijn moeder kom ik hier tegen.

 

Oude boeken zijn als jeugdvrienden. Voor iemand die zo met boeken leefde als ik, zijn herinneringen innig verbonden met het boek dat ik in een bepaalde periode las.
De boeken laten me in gedachten de muziek van toen herbeleven, het eten proeven dat op tafel kwam, de stemmen van mijn klasgenoten en leraren horen, de geluiden van de straat van weleer. En uit de tijd dat ik nog niet goed zelf kon lezen omdat ik te klein was, hoor ik bij het doorbladeren van ‘Illustrated Classics’ nog steeds mijn moeders stem, zij was een goede voorlezer.
Helaas raakte ik bij mijn landverhuizing, drie decennia terug, bijna mijn hele boekencollectie kwijt, alle dierbare boeken uit mijn jeugd. Toen ik ze na jaren weer zag in Suriname, bleken ze door de tropische houtluis en schimmel aangetast, en moesten worden weggegooid.
Maar ik heb geluk, want Hollanders zijn zuinig op hun spullen. Op de Boekenmarkt vind ik een groot deel van mijn verloren gegane collectie terug.

 

Het terugvinden van een boek waar je lang naar heb gezocht, is een bijzonder moment. Je kan het eerst bijna niet geloven, verrukt pak je het boek op, bladert erin. Dat het een beetje verkleurd of beduimeld is, geeft niet. Dat maakt dat het voelt alsof het uit je eigen vroegere boekenkast tevoorschijn komt.
Voor je tot de koop overgaat, betast en bekijk je het boek, alsof je elkaar weerziet en voelt of het past. Is er nog die magie van toen? Soms is er herkenning, maar geen behoefte om het boek weer te bezitten. Soms valt de geur tegen, een boek mag geen overheersende geur hebben opgelopen. Een enkele keer is de prijs te hoog, dan wordt de koop uitgesteld tot er iets beters opduikt.

De Tilburgse Boekenmarkt heeft de juiste sfeer, vooral als het weer goed meewerkt en het warm en zonnig is. Ontspannen tussen kramen slenteren, je koesteren in de aanblik van plankenvol romans en naslagwerken, voelen dat iedereen die daar is ook van boeken houdt.
Ooit was ik op een magazijndump in een grote hal van de Utrechtse Jaarbeurs. Boeken werden er per pond verkocht. Er waren stapels mooie, splinternieuwe salontafelboeken. Maar het voelde niet goed. Als je even naar buiten ging om wat te eten, werd je tas gecontroleerd. Er hing een hebberige sfeer, niemand keek elkaar aan. Lekker relaxen was er niet bij.
Maar als op de Tilburgse Boekenmarkt een boek van eigenaar wisselt, gebeurt er iets. Je kijkt de verkoper aan, je bent blij en dankbaar dat hij of zij juist dit boek bewaard heeft en dat je het mag tegenkomen. En de verkoper voelt dat. Samen verheug je je over het boek. Een moment lang is de hoofdrol voor het boek. De verkoper wenst je veel plezier en je vertrekt met je aanwinst.
Thuis laat je je aankopen zien, poetst vuil geworden kaften op, maakt plaats in je boekenkast. En je kijkt tevreden uit naar het volgende jaar, wanneer je weer naar de Boekenmarkt mag.

Tami

0 Reacties

Uw reactie: